Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
5 лютого 2015 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Хопти С.Ф., Лесько А.О., Луспеника Д.Д.,
розглянувши у попередньому судовому засіданні справу за позовом Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення до ОСОБА_4 про відшкодування майнової шкоди за касаційною скаргою Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення на рішення Подільського районного суду м. Києва від 17 червня 2014 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 11 листопада 2014 року,
в с т а н о в и л а:
У січні 2014 року Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (далі - Концерн РРТ) звернувся до суду з указаним позовом, посилаючись на те, що за результатами проведення планової ревізії фінансово-господарської діяльності Концерну РРТ в частині діяльності Києво-Святошинської філії Концерну РРТ протягом 2011-2012 рр., та окремих питань фінансово-господарської діяльності за 2009-2010 рр., Державною фінансовою інспекцією у м. Києві було складено акт ревізії від 21 січня 2013 року № 11-30-118, згідно якого концерну протягом 2010-2012 рр. було завдано шкоду у розмірі 177 010 грн. Крім того, згідно відомостей операцій по рахунку № НОМЕР_1 Концерну завдано шкоду у розмірі 23 871 грн 65 коп. Зазначав, що ОСОБА_4, як колишній директор Києво-Святошинської філії Концерну РРТ, довіреностей, виданих генеральним директором Концерну протягом 2010-2012 рр., не вживав жодних заходів щодо своєчасного стягнення з контрагентів дебіторської заборгованості, а також щодо стягнення з ДО "Київська ДТРК", ТОВ "Телесистеми України", ТОВ "Лаки НЕТ", КСП "Таращанська РМС" дебіторської заборгованості, що призвело до пропущення строків позовної давності та завдання Концерну зазначеної шкоди.
Ураховуючи наведене, позивач просив стягнути на його користь з відповідача матеріальну шкоду у розмірі 200 881 грн 65 коп.
Рішенням Подільського районного суду м. Києва від 17 червня 2014 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду м. Києва від 11 листопада 2014 року, у задоволенні позову Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення відмовлено.
У касаційній скарзі Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просить скасувати судові рішення та ухвалити нове рішення про задоволення позову.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції в межах касаційної скарги перевіряє правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду, чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність чи недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Відмовляючи в задоволенні позову, суди на підставі доказів, поданих сторонами, які належним чином оцінені (ст. 212 ЦПК України), дійшли до правильного висновку про те, що ОСОБА_4 перебував у трудових відносинах з Концерном РРТ і шкода, яку останній просить стягнути з відповідача, виникла, як зазначає позивач, при виконанні відповідачем своїх трудових (службових) обов'язків. Отже, незважаючи на те, що відповідач звільнився, спір є індивідуальним трудовим спором і підлягає розгляду за правилами КЗпП України (322-08) . Проте відповідач, як в позовній заяві (а.с. 2-6), в апеляційній скарзі (а.с. 23-30, т. 2), так і в касаційній скарзі наполягає на вирішенні спору на підставі ст. 1166 ЦК України, що є неможливим. Суд у силу ст. 11 ЦПК України не може вийти за межі позовних вимог, оскільки згідно ст. ст. 27, 31 ЦПК України лише позивач визначає предмет і підставу, тобто обґрунтування, позову.
Оскільки з матеріалів справи та змісту касаційної скарги не вбачається неправильне застосування судами норм матеріального чи порушення норм процесуального права, колегія суддів вважає за необхідне відхилити касаційну скаргу.
Керуючись ст. ст. 332, 336 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення відхилити.
Рішення Подільського районного суду м. Києва від 17 червня 2014 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 11 листопада 2014 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді: С.Ф. Хопта А.О. Лесько Д.Д. Луспеник