Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
26 грудня 2014 року м. Київ
Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Юровська Г.В., розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_2 на рішення Голопристанського районного суду Херсонської області від 27 жовтня 2014 року та рішення апеляційного суду Херсонської області від 02 грудня 2014 року у справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_2 про зміну розміру аліментів та стягнення додаткових витрат на дитину,
в с т а н о в и в:
У вересні 2014 року ОСОБА_3 звернулася до суду з позовом, в якому зазначала, що разом з ОСОБА_2 має спільну неповнолітню дочку - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1. Відповідно до рішення Голопристанського районного суду Херсонської області від 30 липня 2008 року відповідача зобов'язано сплачувати аліменти на утримання дитини в розмірі 400 грн щомісячно. Дитина проживає з позивачкою, знаходиться на її утриманні, коштів не достатньо для нормального розвитку дитини та лікування, оскільки донька хворіє на прогресивну міопію середнього ступеню, через що потребує лікування. Крім того, дитина має здібності для вивчення мов, у зв'язку з чим витрачаються значні кошти на репетиторство.
На підставі наведеного ОСОБА_3 просила суд змінити розмір аліментів та стягнути з відповідача на її користь аліменти на утримання дитини в розмірі 1 тис. грн щомісячно, починаючи з дня подання заяви і до повноліття дитини, а також стягнути з відповідача на її користь додаткові витрати на утримання доньки в розмірі 2 250 грн.
Рішенням Голопристанського районного суду Херсонської області від 27 жовтня 2014 року позов ОСОБА_3 задоволено.
Припинено з 27 жовтня 2014 року стягнення аліментів з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_3 на утримання доньки ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, згідно з рішенням Голопристанського районного суду Херсонської області від 30 липня 2008 року.
Стягнуто з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_3 аліменти на утримання доньки ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, у розмірі 1 тис. грн щомісячно, починаючи з 27 жовтня 2014 року до досягнення дитиною повноліття.
Вирішено питання про розподіл судових витрат.
Рішенням апеляційного суду Херсонської області від 02 грудня 2014 року рішення суду першої інстанції в частині стягнення аліментів змінено, зменшено розмір аліментів, стягнутих з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_3 на утримання дочки ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, з 1 тис. грн до 700 грн щомісячно, починаючи з 27 жовтня 2014 року до досягнення дитиною повноліття.
В іншій частині рішення суду залишено без змін.
У касаційній скарзі ОСОБА_2 просить скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанцій, ухвалити нове рішення, яким у позові відмовити, обґрунтовуючи свої вимоги порушенням судами норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.
У відкритті касаційного провадження у справі слід відмовити з таких підстав.
Суд першої інстанції обґрунтовано задовольнив позов ОСОБА_3 відповідно до вимог ст. ст. 185, 192 Сімейного Кодексу України.
Суд апеляційної інстанції обґрунтовано змінив рішення суду першої інстанції в частині стягнення аліментів відповідно до вимог ч. 2 ст. 182 СК України та ст. 7 Закону України "Про державний бюджет на 2014 року".
Відповідно до пункту 5 частини 4 статті 328 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга є необґрунтованою і викладені у ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.
Із матеріалів касаційної скарги, оскаржуваних судових рішень вбачається, що скарга є необґрунтованою і наведені в ній доводи не дають підстав для висновків про порушення судами норм процесуального права чи неправильне застосування норм матеріального права.
Керуючись п. 5 ч. 4 ст. 328 ЦПК України,
у х в а л и в:
Відмовити ОСОБА_2 у відкритті касаційного провадження у справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_2 про зміну розміру аліментів та стягнення додаткових витрат на дитину, за касаційною скаргою на рішення Голопристанського районного суду Херсонської області від 27 жовтня 2014 року та рішення апеляційного суду Херсонської області від 02 грудня 2014 року.
Додані до скарги матеріали повернути заявнику.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Г.В. Юровська