• Продаж основних фондів невиробничого призначення


Виробниче управління житлово-комунального господарства продає основні засоби групи 1 невиробничого призначення. Вартість, визначена експертною оцінкою об’єкта (за якою здійснюватиметься продаж основних засобів), менша за залишкову вартість. Що в цьому випадку є базою оподаткування: залишкова вартість чи продажна?
(Виробниче управління ЖКГ, м. Ватутіно, Черкаська обл.)

 


При здійсненні операцій з продажу товарів (робіт, послуг) база оподаткування ПДВ залежно від умов договору (форми, умов розрахунків тощо) визначається згідно зі ст. 4 Закону № 168/97-ВР.
Щодо продажу основних фондів невиробничого використання (незалежно від групи), то нормами вищезазначеної статті при здійсненні таких операцій окремого порядку визначення бази оподаткування не передбачено.
Враховуючи те, що у запитанні не зазначено, як здійснюватимуться розрахунки, рекомендуємо при вирішенні цього питання керуватися пунктами 4.1 та 4.2 ст. 4 Закону № 168/97-ВР.
Так, згідно з п. 4.1 ст. 4 Закону № 168/97-ВР передбачено, що база оподаткування операцій з продажу товарів (робіт, послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними або регульованими цінами (тарифами) з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов’язкових платежів), за винятком ПДВ, що включаються до ціни товарів (робіт, послуг) згідно із законами України з питань оподаткування. До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних i нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу в зв’язку з компенсацією вартості товарів (робіт, послуг), проданих (виконаних, наданих) таким платником податку.
У разі продажу товарів (робіт, послуг) без оплати або з частковою оплатою їх вартості коштами у межах бартерних (товарообмінних) операцій, здійснення операцій з безкоштовної передачі товарів (робіт, послуг), натуральних виплат у рахунок оплати праці фізичним особам, що перебувають у трудових відносинах з платником податку, передачі товарів (робіт, послуг) у межах балансу платника податку для невиробничого використання, витрати на яке не відносяться до валових витрат виробництва (обігу) i не підлягають амортизації, а також пов’язаній з продавцем особі чи суб’єкту підприємницької діяльності, який не зареєстрований як платник податку, база оподаткування визначається виходячи з фактичної ціни операції, але не нижчої за звичайні ціни (п. 4.2 ст. 4 Закону № 168/97-ВР).

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 34 вересень 2003 року