• Реактивна енергія


Чи включається до податкового кредиту сума ПДВ, нарахована в складі реактивної енергії?
(Хустське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства, м. Хуст, Закарпатська обл.)

 


База оподаткування ПДВ операцій з продажу товарів (робіт, послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними або регульованими цінами (тарифами) з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов’язкових платежів), за винятком ПДВ, що включаються до ціни товарів (робіт, послуг) згідно із законами України з питань оподаткування (п. 4.1 ст. 4 Закону № 168/97-ВР).
Відповідно до цього пункту до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних i нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу в зв’язку з компенсацією вартості товарів (робіт, послуг), проданих (виконаних, наданих) таким платником податку.
Враховуючи викладене, оподаткування ПДВ плати за перетоки реактивної електроенергії здійснюється на загальних підставах за ставкою 20 відсотків бази оподаткування. А тому суми ПДВ, сплачені у складі суми оплати перетоків реактивної енергії, включаються споживачем — платником ПДВ до податкового кредиту за умови виконання вимог щодо його формування відповідно до п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР.
Підставою для включення до податкового кредиту сум ПДВ, сплачених при придбанні товарів (робіт, послуг), є податкова накладна.

Консультують фахівці Департаменту методології ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 34 вересень 2003 року