• Продаж товарів науковим організаціям


Згідно із Законом № 168/97-ВР (пп. 5.2.5 п. 5.2 ст. 5) звільняються від оподаткування операції з продажу та безкоштовної передачі приладів, обладнання, матеріалів науковим установам, внесеним до Державного реєстру наукових організацій, яким надається підтримка держави за умови використання їх виключно для власних потреб.
Який механізм реалізації пп. 5.2.5 цього Закону? Як використати свідоцтво Міносвіти i науки України про внесення наукової організації до зазначеного державного реєстру для отримання підтримки держави?

 


Законом № 285-ХІV п. 5.2 ст. 5 Закону № 168/97-ВР доповнено пп. 5.2.5, згідно з яким звільнено від оподаткування ПДВ операції з продажу та безкоштовної передачі приладів, обладнання, матеріалів науковим установам та науковим організаціям, вищим навчальним закладам III — IV рівнів акредитації, внесеним до Державного реєстру наукових організацій, яким надається підтримка держави за умови використання їх виключно для власних потреб.
Виходячи з норм зазначеного пункту при укладанні договорів купівлі-продажу слід враховувати наявність у наукової установи свідоцтва, що підтверджує включення її до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави, створення яких передбачено ст. 12 Закону № 284-ХІV.
При продажу та безкоштовній передачі платниками ПДВ приладів, обладнання, матеріалів науковим установам та науковим організаціям, вищим навчальним закладам III — IV рівнів акредитації, внесеним до зазначеного державного реєстру, продавцем ПДВ не нараховується. Суми ПДВ, сплаченого при придбанні товарів (робіт, послуг), використані для здійснення зазначених операцій з продажу (які звільнено від оподаткування), до податкового кредиту не відносяться, а включаються до вартості таких приладів, обладнання, матеріалів.
За операціями, звільненими від оподаткування відповідно до пп. 5.2.5 п. 5.2 ст. 5 Закону № 168/97-ВР, продавцем виписується окрема податкова накладна, у розділі VI та графі 10 якої робиться позначка «Без ПДВ» з обов’язковим посиланням на відповідний пункт цієї статті.

Консультують фахівці Департаменту методології ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 34 вересень 2003 року