• Перехід на спрощену систему оподаткування (за ставкою 10%)


Чи потрібно підприємству при переході на спрощену систему оподаткування за ставкою 10% здійснювати перерахунок податкового кредиту за залишками товарно-матеріальних цінностей? Якими нормами податкового законодавства це передбачено? Чи не виникає тут подвійного оподаткування?

 


Податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, сплачених (нарахованих) платником ПДВ у звітному періоді у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації (пп. 7.4.1 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).
Водночас Законом № 168/97-ВР передбачено норми, згідно з якими такі сплачені (нараховані) суми ПДВ не можуть бути віднесені до податкового кредиту, зокрема в тих випадках, коли придбані товари (роботи, послуги) не відносяться на валові витрати та не амортизуються, або при здійсненні продажу (перепродажу) товарів без нарахування ПДВ у визначеному законодавством порядку.
У таких випадках раніше віднесений до податкового кредиту ПДВ повинен бути поновлений. А тому, якщо при використанні в операціях з продажу (передачі) товарів (робіт, послуг), які не передбачають, що ПДВ не додається до ціни товарів (робіт, послуг), податковий кредит зменшується на ту суму ПДВ, що відповідає частці використання товарів (робіт, послуг) в таких неоподатковуваних операціях, а ця частка податку відноситься відповідно до складу валових витрат.
Таким чином, якщо за раніше придбаними товарами (роботами, послугами) було задекларовано суму податкового кредиту, то в разі неповного використання їх для проведення операцій, що підлягають оподаткуванню ПДВ (у даному випадку немає повного використання в період, коли особу зареєстровано платником ПДВ), податковий кредит перерозподіляється відповідно до вимог пп. 7.4.3 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР. Така норма знайшла відображення i в Порядку заповнення та подання податкової декларації з ПДВ (пп. 5.8.2 п. 5.8 розділу II), затвердженому наказом № 166.
Суб’єкт малого підприємництва може перейти на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності за умови, що його діяльність підпадає під критерії, визначені Указом № 727/98, та за умови сплати всіх установлених податків i обов’язкових платежів, передбачених тією системою оподаткування, на якій він перебував.
Стосовно наявності подвійного оподаткування ПДВ у разі віднесення сум ПДВ до складу валових витрат виробництва (обігу) та одночасного застосування 10-відсоткової ставки єдиного податку згідно із зазначеним Указом, то оскільки при спрощеній системі оподаткування до ціни продажу товарів (робіт, послуг) додатково ПДВ за ставкою 20% не додається (тобто на податковий кредит, віднесений до складу валових витрат товарів, не нараховуються податкові зобов’язання), подвійного оподаткування ПДВ не виникає.

Консультують фахівці Департаменту методології ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 34 вересень 2003 року