Прибутковий податок з громадян


Акції в обмін на приватизаційний сертифікат

 

Акції в обмін на приватизаційний сертифікат

Фізична особа отримала у спадок акції, які раніше було придбано в обмін на приватизаційний сертифікат. Чи діє при продажу цих акцій пп. «з» п. 1 ст. 5 Декрету № 13-92? Як враховувати отримані доходи при складанні декларації за рік?
(О. Сидорова, м. Марганець; АТ, м. Хмільник)

Відповідно до Декрету № 13-92 (пп. «з» п. 1 ст. 5), починаючи з 2 червня 1999 р., до сукупного оподатковуваного доходу, одержаного громадянами в період, за який здійснюється оподаткування, не включаються суми доходів, одержані від відчуження громадянами акцій та інших корпоративних прав, які були набуті такими громадянами в процесі приватизації в обмін на приватизаційні або компенсаційні сертифікати, а також у межах їх пільгового придбання за власні кошти працівниками підприємств, що приватизуються, та особами, визначеними ст. 25 Закону № 2163-ХІІ.
На акції, одержані громадянами у спадок, навіть, якщо вони були придбані в обмін на приватизаційний сертифікат спадкодавця, пільга, встановлена пп. «з» п. 1 ст. 5 Декрету, не поширюється.
Відповідно до ст. 13 цього Декрету при здійсненні громадянами операцій з купівлі-продажу корпоративних прав та визначених законом цінних паперів, зокрема, акцій, крім набутих у випадках, визначених у пп. «з» п. 1 ст. 5 Декрету, оподатковуваним доходом громадянина, у тому числі, зареєстрованого як суб’єкт підприємницької діяльності, вважається прибуток, тобто різниця між доходом, отриманим від продажу таких корпоративних прав та цінних паперів протягом звітного року, та документально підтвердженими витратами на їх придбання, понесеними громадянами протягом звітного року або попередніх звітному років. При визначенні доходу від продажу таких акцій слід виходити з суми, за якою було продано акції, та сум (документально підтверджених), які було витрачено (безпосередньо продавцем акцій) на їх попереднє придбання.
Згідно з пп. «е» п. 1 ст. 5 Декрету № 13-92 до сукупного оподатковуваного доходу, одержаного громадянами в період, за який здійснюється оподаткування, не включаються суми, одержувані в результаті відчуження майна, що належить громадянам на правах власності, за нотаріальне посвідчення або за операції з відчуження якого сплачується державне мито чи плата за вчинення нотаріальних дій, крім доходів, одержуваних від реалізації продукції та іншого майна в результаті здійснення ними підприємницької діяльності.
У разі нотаріального посвідчення угод з відчуження (за згодою сторін) належного громадянину майна, до якого згідно зі ст. 13 Закону № 697-ХІІ відносяться також належні громадянину акції, в тому числі одержані в установленому порядку в спадщину, i сплати державного мита в порядку i розмірі, визначених у п. 3 ст. 3 Декрету № 7-93, чи плати за вчинення нотаріальної дії приватним нотаріусом, сума одержаного від такого продажу доходу не включатиметься до сукупного оподатковуваного доходу громадянина з метою обкладання прибутковим податком з громадян.
При заповненні громадянином бланку декларації про сукупний річний дохід (ф. № 1) доходи, одержані ним від продажу акцій, зазначаються у п. 1.3. розділу І декларації із зазначенням документів, що підтверджують право громадянина на пільгу щодо прибуткового податку при оподаткуванні цього доходу (зокрема, номер, дата нотаріального посвідчення угоди купівлі-продажу акцій) або проведення витрат, пов’язаних з попереднім придбанням акцій.

Консультують фахівці департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 34 вересень 2003 року