ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ
З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
27 листопада 2013 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Мостової Г.І., суддів: Кузнєцова В.О., Наумчук М.І., - розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до товариства з обмеженою відповідальністю "Нова Пошта", третя особа: ОСОБА_5, про захист прав споживачів, стягнення вартості пошкодженого майна, за касаційною скаргою представника товариства з обмеженою відповідальністю "Нова Пошта" - Супруна Віталія Петровича на рішення Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області від 22 квітня 2013 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 02 жовтня 2013 року,
в с т а н о в и л а:
У лютому 2013 року ОСОБА_4 звернувся до суду з позовом до ТОВ "Нова Пошта" про відшкодування майнової шкоди.
В обґрунтування позову позивач посилався на те, що 17 грудня 2012 року в ТОВ "Автомир техно" у м. Одеса він купив дефлектор кузова автомобіля, вартістю 5 640 грн та люк бензобаку, вартістю 980 грн.
17 грудня 2012 року ОСОБА_5 на його прохання уклав з ТОВ "Нова Пошта" договір про надання транспортно-експедиторських послуг, за яким передав відповідачу придбаний ним товар. Перевезення вантажу мало здійснюватися на умовах "Склад-Склад", вантаж мав доставлятися за місцезнаходженням отримувача або на склад перевізника, оплата мала бути проведена при отриманні вантажу згідно тарифів у розмірі 111 грн.
20 грудня 2012 року відповідач доставив вантаж у пошкодженому стані, що було зафіксовано в акті приймання-передачі. У зв'язку з чим він звернувся з письмовою претензією про відшкодування шкоди і відмовився забирати вантаж. 11 січня 2013 року відповідач направив йому повідомлення про відмову у задоволенні претензій, після чого він звернувся до відповідача з проханням повернути вантаж, однак останній йому не повернуто.
На підставі викладеного позивач просив стягнути з відповідача на його користь вартість пошкодженого вантажу в розмірі 6 620 грн.
Рішенням Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області від 22 квітня 2013 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Донецької області від 02 жовтня 2013 року, позов задоволено.
Стягнуто з ТОВ "Нова Пошта" на користь ОСОБА_4 6 620 грн у відшкодування матеріальної шкоди. Вирішено питання про стягнення судового збору.
У касаційній скарзі представник ТОВ "Нова Пошта" - Супрун В.П. порушує питання про скасування оскаржуваних рішень, із передачею справи на новий розгляду до суду першої інстанції, мотивуючи свою вимогу порушенням судами норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Суди попередніх інстанцій, встановивши, що відповідачем не повернуто позивачу вантаж, вартість якого становить 5 460 грн та 980 грн, обставин, яким перевізник не міг запобігти та усунення яких від нього не залежало, відповідачем не наведено, у відповідності до вимог ст. ст. 920, 924 ЦК України, дійшли обґрунтованого висновку про задоволення позову.
За таких обставин, встановлено й це вбачається з матеріалів справи, що судові рішення ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права, підстав для їх зміни або скасування не встановлено.
Відповідно до ч. 3 ст. 332 ЦПК України суд касаційної інстанції при попередньому розгляді справи відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.
Керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу представника товариства з обмеженою відповідальністю "Нова Пошта" - Супруна Віталія Петровича відхилити.
Рішення Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області від 22 квітня 2013 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 02 жовтня 2013 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді:
Г.І. Мостова
В.О. Кузнєцов
М.І. Наумчук