Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
27 листопада 2013 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і
кримінальних справ у складі:
Умнової О.В., Висоцької В.С., Гримич М.К., розглянувши у попередньому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5, третя особа: відділ державної виконавчої служби Подільського районного управління юстиції про стягнення заборгованості по аліментам, за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення апеляційного суду м. Києва від 26 вересня 2013 року,-
в с т а н о в и л а:
В березні 2013 року ОСОБА_4 звернулась до суду з позовом, вимоги якого уточнила в ході розгляду справи, просила стягнути з відповідача на її користь заборгованості по аліментам у розмірі 15 082 грн. 21 коп.
Рішенням Подільського районного суду м. Києва від 19 червня 2013 року позов задоволено частково. Стягнуто з ОСОБА_5 на користь ОСОБА_4 заборгованість за аліментами у розмірі 14 582 грн. 21 коп. В іншій частині відмовлено у задоволенні позову. Вирішено питання щодо розподілу судових витрат.
Рішенням апеляційного суду м. Києва від 26 вересня 2013 року апеляційну скаргу ОСОБА_5 задоволено. Рішення місцевого суду скасовано в частині стягнення з ОСОБА_5 на користь ОСОБА_4 заборгованості по аліментам у розмірі 14 582 грн. 21 коп. з ухваленням нового рішення в цій частині про відмову у задоволенні цих вимог. В іншій частині рішення суду залишено без змін.
Позивач, не погоджуючись з даним рішенням суду апеляційної інстанції подала касаційну скаргу, в якій посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права просить його скасувати із залишенням в силі рішення суду першої інстанції.
Дослідивши матеріали цивільної справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційну скаргу слід відхилити, виходячи з наступного.
Згідно ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Колегією суддів встановлено та вбачається з матеріалів справи, що оскаржуване рішення суду апеляційної інстанції ухвалено з дотриманням норм матеріального та процесуального права.
Апеляційний суд дав належну оцінку законності та обґрунтованості рішення місцевого суду. Належним чином перевірив встановлені судом фактичні обставини справи з урахуванням зібраних доказів та дійшов правильного висновку щодо відсутності правових підстав для задоволення позову, у зв'язку із чим, обґрунтовано скасував рішення суду першої інстанції та вирішив спір по суті.
Скасовуючи рішення суду першої інстанції в частині стягнення заборгованість по аліментам у розмірі 14 582 грн. 21 коп. та відмовляючи у задоволенні цих вимог, апеляційний суд дійшов правильного висновку, що така заборгованість може бути стягнута за рішенням суду тільки у випадку, якщо аліменти відраховуються із заробітної плати на підставі заяви платника аліментів, а не за виконавчим листом.
Відповідно до приписів ст. 195 Сімейного кодексу України, ст. 74 Закону України "Про виконавче провадження" за наявності рішення суду про встановлення розміру аліментів у частці від заробітку, розмір заборгованості за аліментами визначається державним виконавцем за місцем виконання рішення на підставі виконавчого листа та стягнення такої заборгованості проводиться в межах виконавчого провадження.
В даному випадку заборгованість по аліментам визначена державним виконавцем в ході виконання виконавчого листа, виданого на підставі судового рішення про стягнення аліментів, тому повторне стягнення з боржника суми, яка має бути ним виплачена в порядку виконання рішення є безпідставною.
Доводи касаційної скарги не спростовують висновків апеляційного суду, обґрунтовано викладених в мотивувальній частині оскаржуваного рішення.
За таких обставин, правові підстави для скасування оскаржуваного рішення відсутні.
Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, -
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити. Рішення апеляційного суду м. Києва від 26 вересня 2013 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Умнова О.В.
Гримич М.К.
Висоцька В.С.