Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
14 листопада 2013 року м. Київ
( Додатково див. ухвалу Апеляційного суду Волинської області (rs33447693) )
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Ступак О.В., Амеліна В.І., Олійник А.С.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" до ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за кредитним договором, за касаційною скаргою публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" в особі філії - Волинське обласне управління публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" на рішення Ратнівського районного суду Волинської області від 07 серпня 2013 року та ухвалу апеляційного суду Волинської області від 12 вересня 2013 року,
в с т а н о в и л а:
У червні 2013 року ПАТ "Державний ощадний банк України" звернулося до суду з указаним позовом, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що 25 червня 2007 року між ВАТ "Державний ощадний банк України", правонаступником якого є ПАТ "Державний ощадний банк України", та ОСОБА_5 було укладено кредитний договір, згідно з яким останній отримав у кредит 150 000 грн, за умови сплати 18, 5 % річних, з кінцевим терміном погашення до 24 червня 2010 року. На забезпечення виконання взятих за кредитним договором зобов'язань між тими ж сторонами укладено договір застави належного ОСОБА_5 на праві власності нерухомого майна. Оскільки ІНФОРМАЦІЯ_1 року позичальник помер, то ПАТ "Державний ощадний банк України" у грудні 2012 року звернувся до нотаріальної контори із заявою-претензією щодо погашення боргу спадкоємцями ОСОБА_5 З'ясувалося, що дружина боржника, його мати і діти на час смерті ОСОБА_5 проживали разом з ним, тому вважаються такими, що прийняли спадщину. Станом на 27 травня 2013 року за ОСОБА_5 рахується заборгованість у сумі 54 598 грн 90 коп., яку позивач просив стягнути з відповідачів як спадкоємців після смерті боржника ОСОБА_5
Рішенням Ратнівського районного суду Волинської області від 07 серпня 2013 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду волинської області від 12 вересня 2013 року, у задоволені позову відмовлено.
У касаційній скарзі позивач просить скасувати судові рішення першої й апеляційної інстанцій, ухвалити нове рішення, яким позов задовольнити у повному обсязі, обґрунтовуючи свою вимогу порушенням судами норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи
відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або
недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.
Відмовляючи у задоволенні позову ПАТ "Державний ощадний банк України", суд першої інстанції, з висновками якого погодився й апеляційний суд, дослідивши докази у справі й давши їм належну оцінку в силу вимог ст. ст. 10, 60, 212 ЦПК України, а також, врахувавши обставини справи, обґрунтовано виходив з того, що позивачем на порушення вимог ст. 1281 ЦК України пропущено строки пред'явлення вимог до спадкоємців, оскільки, як встановив суд на підставі наявних у справі доказів, ще 19 березня 2012 року банку як кредитодавцю було відомо про відкриття спадщини після смерті позичальника ОСОБА_5, проте із заявою-претензією до спадкоємців банк звернувся лише 04 грудня 2012 року.
Наведені в касаційній скарзі доводи висновків судів не спростовують, зводяться до переоцінки доказів, отже рішення ухвалено з додержанням норм процесуального та матеріального права.
Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" в особі філії - Волинське обласне управління публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" відхилити.
Рішення Ратнівського районного суду Волинської області від 07 серпня 2013 року та ухвалу апеляційного суду Волинської області від 12 вересня 2013 року залишити без зміни.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
О.В. Ступак
В.І. Амелін
А.С. Олійник