Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
14 листопада 2013 року м. Київ
( Додатково див. ухвалу Апеляційного суду Донецької області (rs33454997) )
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Євтушенко О.І., Завгородньої І.М., Іваненко Ю.Г.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_4 про визнання ОСОБА_5 безвісно відсутнім, заінтересована особа - Відділ РАЦС Орджонікідзевського РУЮ м. Маріуполя,
за касаційною скаргою ОСОБА_6 на ухвалу апеляційного суду Донецької області від 20 серпня 2013 року
в с т а н о в и л а:
Рішенням Орджонікідзевського районного суду м. Маріуполя Донецької області від 21 січня 2005 року заяву ОСОБА_4 про визнання ОСОБА_5 безвісно відсутнім задоволено. Визнано ОСОБА_5 безвісно відсутнім.
14 серпня 2013 року ОСОБА_6 подав апеляційну скаргу, в якій просив поновити строк апеляційного оскарження та скасувати судове рішення, як таке, що порушує його права.
Ухвалою апеляційного суду Донецької області від 20 серпня 2013 року відмовлено ОСОБА_6 у поновленні строку на апеляційне оскарження та у відкритті апеляційного провадження на рішення Орджонікідзевського районного суду м. Маріуполя Донецької області від 21 січня 2005 року, на підставі ч. 1 ст. 291 ЦПК України.
У касаційній скарзі ОСОБА_6 просить скасувати ухвалу апеляційного суду Донецької області від 20 серпня 2013 року та передати справу на новий розгляд до суду апеляційної інстанції, мотивуючи свої вимоги порушенням судом норм процесуального права.
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, заслухавши доповідача, обговоривши доводи скарги та вивчивши обставини, необхідні для ухвалення судового рішення судом касаційної інстанції, вважає, що підстави для скасування ухвали апеляційного суду відсутні.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Судом апеляційної інстанції при розгляді справи дотримано вимоги закону, всебічно, повно й об'єктивно з'ясовані обставини справи та надана їм належна оцінка, у зв'язку з чим колегія суддів вважає за необхідне касаційну скаргу відхилити, а ухвалу суду апеляційної інстанції залишити без змін.
Керуючись ст. ст. 332, 336, 337 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_6 відхилити.
Ухвалу апеляційного суду Донецької області від 20 серпня 2013 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
О.І. Євтушенко
І.М. Завгородня
Ю.Г. Іваненко