Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
14 листопада 2013 року м. Київ
( Додатково див. ухвалу Апеляційного суду Черкаської області (rs33771979) )
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Євтушенко О.І., Завгородньої І.М., Іваненко Ю.Г.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до Міністерства оборони України, Державного підприємства Міністерства оборони України "Сакський центральний військовий клінічний санаторій імені М.І. Пирогова" про визнання наказу незаконним, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,
за касаційною скаргою Міністерства оборони України, подану представником Токмаковим Олександром Семеновичем, на рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 25 червня 2013 року та ухвалу апеляційного суду Черкаської області від 21 серпня 2013 року
в с т а н о в и л а:
У травні 2013 року ОСОБА_4 звернувся до суду з позовом до Міністерства оборони України, Державного підприємства Міністерства оборони України "Сакський центральний військовий клінічний санаторій імені М.І. Пирогова" про визнання наказу незаконним, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.
Посилаючись на те, що на виконання наказу Міністра оборони України № 293 від 28 квітня 2012 року між ним та відповідачем укладено контракт з керівником Державного підприємства Міністерства оборони України (Сакський центральний військовий клінічний санаторій ім. М.І. Пирогова". Приступив до виконання обов'язків директора Державного підприємства Міністерства оборони України "Сакський центральний військовий клінічний санаторій ім. М.І. Пирогова" з 11 травня 2012 року.
Наказом Міністра оборони України № 14-ДП від 18 квітня 2013 року з ним достроково розірвано із 18 квітня 2013 року контракт укладений 28 квітня 2012 року (додаток до наказу Міністра оборони України від 28 квітня 2012 року № 293) та звільнено з зазначеної посади за невиконання умов контракту (згідно з пунктом 8 ст. 36 КЗпП України та пункту 5.3 розділу 5 контракту).
З 16 квітня 2013року він перебував на лікуванні, а тому на день видання наказу мав тимчасову непрацездатність. 18 квітня 2013 року його було повідомлено усно про звільнення. Крім того, до Державного підприємства Міністерства оборони України "Сакський центральний військовий клінічний санаторій ім. М.І. Пирогова" було направлено факсом наказ про звільнення, про що також його було повідомлено усно.
Підставою для видання наказу стало подання директора Військово-медичного департаменту Міністерства оборони України № 249/6/1997 від 12 квітня 2013 року, звіт про проведення фінансового аудиту окремих питань фінансово-господарської діяльності Державного підприємства Міністерства оборони України "Сакський центральний військовий клінічний санаторій ім. М.І. Пирогова" за період з 1 січня 2012 року по 1 січня 2013 року № 234/40/42 від 28 березня 2013 року.
Вважає звільнення незаконним, оскільки умов контракту ним порушено не було.
Просив суд визнати незаконним та скасувати наказ Міністра оборони України № 14-ДП від 18 квітня 2013 року "Про звільнення керівника державного підприємства Міністерства оборони України "Сакський центральний військовий клінічний санаторій ім. М.І. Пирогова". Поновити його на посаді директора державного підприємства Міністерства оборони України "Сакський центральний військовий клінічний санаторій ім. М.І. Пирогова" та стягнути и середній заробіток за час вимушеного прогулу.
Рішенням Соснівського районного суду м. Черкаси від 25 червня 2013 року позовні вимоги задоволено. Визнано незаконним та скасовано наказ Міністра Оборони України № 14-ДП від 18 квітня 2013 року "Про звільнення керівника державного підприємства Міністерства оборони України "лакський центральний клінічний санаторій ім. М.І. Пирогова". Поновлено ОСОБА_4 на посаді директора державного підприємства Міністерства Оборони України "Сакський центральний військовий клінічний санаторій ім. М.І. Пирогова. Стягнуто з Державного підприємства Міністерства Оборони України "Сакський центральний військовий клінічний санаторій ім. М.І. Пирогова" на користь ОСОБА_4 середній заробіток за час вимушеного прогулу в сумі 6010,20 грн.
Ухвалою апеляційного суду Черкаської області від 21 серпня 2013 року рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 25 червня 2013 року залишено без змін.
У касаційній скарзі представник Міністерства оборони України - Токмаков О.С. просить скасувати оскаржувані судові рішення та відмовити в задоволенні позовних вимог, мотивуючи свої вимоги порушенням судом норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції в межах касаційної скарги перевіряє правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду, чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність чи недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Перевіривши доводи касаційної скарги, суд касаційної інстанції дійшов до висновку про відхилення касаційної скарги та залишення без змін рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 25 червня 2013 року та ухвалу апеляційного суду Черкаської області від 21 серпня 2013 року, тому що судові рішення законні та обґрунтовані.
Доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку про неправильне застосування судами першої та апеляційної інстанції норм матеріального права та порушення судами норм процесуального права, яке призвело або могло призвести до неправильного вирішення справи.
Крім того, не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення з одних лише формальних міркувань.
Відповідно до ч. 3 ст. 332 ЦПК України суд касаційної інстанції при попередньому розгляді справи відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.
Керуючись статтями 332, 336, 337 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу Міністерства оборони України, подану представником Токмаковим Олександром Семеновичем, відхилити.
Рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 25 червня 2013 року та ухвалу апеляційного суду Черкаської області від 21 серпня 2013 року в справі за позовом ОСОБА_4 до Міністерства оборони України, Державного підприємства Міністерства оборони України "Сакський центральний військовий клінічний санаторій імені М.І. Пирогова" про визнання наказу незаконним, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
О.І. Євтушенко
І.М. Завгородня
Ю.Г. Іваненко