Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
13 листопада 2013 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Савченко В.О., Колодійчука В.М., Фаловської І.М.,-
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5, ОСОБА_6 про розподіл домоволодіння в натурі та визначення порядку користування земельною ділянкою, за касаційною скаргою ОСОБА_5, ОСОБА_6 на рішення Кам'янобрідського районного суду м. Луганська від 14 травня 2013 року та ухвалу апеляційного суду Луганської області від 23 липня 2013 року,
в с т а н о в и л а:
У липні 2009 року ОСОБА_4 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_5, ОСОБА_6 про розподіл домоволодіння в натурі та визначення порядку користування земельною ділянкою, посилаючись на неможливість мирного вирішення питання щодо спільного користування домоволодінням АДРЕСА_1, співвласниками якого є вона та відповідачі, а також земельною ділянкою на якій розташовано вказаний будинок.
Рішенням Кам'янобрідського районного суду м. Луганська від 14 травня 2013 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Луганської області від 23 липня 2013 року, позов задоволено. Постановлено розділити в натурі домоволодіння АДРЕСА_1 та визначити порядок користування земельною ділянкою, на якій воно розташовано, відповідно до першого варіанту висновку будівельно-технічної експертизи № 2537/23 від 12 січня 2012 року.
У касаційній скарзі ОСОБА_5 та ОСОБА_6 просять ухвалені у справі судові рішення скасувати і передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права і порушення норм процесуального права.
Касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.
Відповідно до ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Згідно вимог ч. 1 ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Установлено й це вбачається з матеріалів справи, що судові рішення ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права, підстав для їх зміни чи скасування не встановлено.
Судами попередніх інстанцій правильно визначено характер спірних правовідносин й вірно застосовані положення норм матеріального закону.
Доводи касаційної скарги висновків суду не спростовують.
Відповідно до ч. 3 ст. 332 ЦПК України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.
Ураховуючи вищенаведене та керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_5, ОСОБА_6 відхилити.
Рішення Кам'янобрідського районного суду м. Луганська від 14 травня 2013 року та ухвалу апеляційного суду Луганської області від 23 липня 2013 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді: Савченко В.О. Колодійчук В.М. Фаловська І.М.