Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
13 листопада 2013 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Дьоміної О.О., суддів: Дем'яносова М.В., Кафідової О.В.,Коротуна В.М., Попович О.В., розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 та ОСОБА_11 до товариства з обмеженою відповідальністю "Олімп" про вилучення безпідставно набутих земельних ділянок та повернення їх власникам, за касаційною скаргою ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 та ОСОБА_11 на рішення Кам'янського районного суду Черкаської області від 14 травня 2013 року та ухвалу колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Черкаської області від 17 липня 2013 року,
в с т а н о в и л а:
ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 та ОСОБА_11 звернулись до суду із зазначеним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Олімп" (далі - ТОВ "Олімп), посилаючись на те, що відповідно до державних актів про право власності на земельну ділянку вони є власниками земельних ділянок. ОСОБА_5 належать земельні ділянок площею 2,88 га та 3,32 га, ОСОБА_6 належить земельна ділянка площею 3,74 га, ОСОБА_7 належить земельна ділянка площею 2,53 га, ОСОБА_8 належать земельні ділянки площею 2,50 га та 2,50 га, ОСОБА_9 належить земельна ділянка площею 2,89 га, ОСОБА_10 належить земельна ділянка площею 3,18 га, ОСОБА_11 належить земельна ділянка площею 2,50 га. Зазначені земельні ділянки розташовані в адміністративних межах Лузанівської сільської ради Кам'янського району Черкаської області. Позивачі зазначають, що між ними та приватним підприємством "Старлайт-Агро" (далі - ПП "Старлайт-Агро") були укладені договори оренди зазначених земельних ділянок строком на 10 років.
Позивачі вважають, що спірні договори оренди земельних ділянок є неукладеними, оскільки не містять істотних умов договорів оренди земельних ділянок, встановлених статтею 15 Закону України "Про оренду землі".
Крім того, позивачі зазначили, що ПП "Старлайт-Агро" припинене шляхом приєднання до ТОВ "Олімп", що також, на думку позивачів, підтверджує факт користування земельними ділянками без достатніх правових підстав.
Відповідно до зазначених обставин позивачі, посилаючись на положення статей 1212, 1213 ЦК України, просили суд вилучити у ТОВ "Олімп" на їх користь земельні ділянки, які належать їм на праві власності.
рішенням Кам'янського районного суду Черкаської області від 14 травня 2013 року, залишеним без змін ухвалою колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Черкаської області від 17 липня 2013 року, в задоволенні позовів відмовлено.
У касаційній скарзі ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 та ОСОБА_11 просять суд касаційної інстанції скасувати оскаржувані судові рішення та постановити нове рішення, яким позови задовольнити, мотивуючи свою вимогу порушенням судами норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з огляду на наступне.
Відповідно до ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим.
Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом.
Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.
При ухваленні рішення суд зобов'язаний з'ясувати питання, зокрема, щодо: наявності обставин (фактів), якими обґрунтовувалися вимоги і заперечення, та навести докази на їх підтвердження; наявності інших фактичних даних, які мають значення для вирішення справи; правовідносин, зумовлених встановленими фактами. У рішенні суду обов'язково повинні бути зазначені встановлені судом факти і відповідні їм правовідносини.
Судами встановлено, що позивачі відповідно до державних актів на право власності на земельні ділянки є власниками земельних ділянок. ОСОБА_5 належать земельні ділянки площею 2,88 га та 3,32 га, ОСОБА_6 належить земельна ділянка площею 3,74 га, ОСОБА_7 належить земельна ділянка площею 2,53 га, ОСОБА_8 належать земельні ділянки площею 2,50 га та 2,50 га, ОСОБА_9 належить земельна ділянка площею 2,89 га, ОСОБА_10 належить земельна ділянка площею 3,18 га, ОСОБА_11 належить земельна ділянка площею 2,50 га. Зазначені земельні ділянки розташовані в адміністративних межах Лузанівської сільської ради Кам'янського району Черкаської області.
В період з липня по серпень 2006 року між ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ПП "Старлайт-Агро" були укладені окремі договори оренди земельних ділянок строком на 10 років.
Також 28 серпня 2007 року між ОСОБА_7 та ТОВ "Олімп" було укладено договір оренди земельної ділянки строком на 10 років.
Спірні договори земельної ділянки були зареєстровані у Кам'янському районному відділі Черкаської регіональної філії ДП "Центр державного земельного кадастру при Державному Комітеті України по земельних ресурсах".
Пунктом 1.7. Статуту ТОВ "Олімп" встановлено, що товариство являється правонаступником прав та обов'язків ПП "Старлайт-Агро" та ТОВ "Олімп-Агро", які були припинені шляхом приєднання до ТОВ "Олімп" (а.с. 80).
Статтею 204 ЦК України встановлено, що правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.
Частина 1 статті 11 ЦПК України передбачає, що суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.
Згідно із ч.1 ст. 303 ЦПК України під час розгляду справи в апеляційному порядку апеляційний суд перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених у суді першої інстанції.
В позовних заявах ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 та ОСОБА_11 зазначають, що спірні договори земельних ділянок не є укладеними, оскільки не відповідають вимогам Закону України "Про оренду землі" (161-14) , а також в наслідок припинення діяльності ПП "Старлайт-Агро" відповідач без достатніх правових підстав користується земельними ділянками позивачів. Посилаючись на зазначене, позивачі просили суд на підставі статей 1212, 1213 ЦК України вилучити у ТОВ "Олімп" належні позивачам на праві власності земельні ділянки.
Відповідно до статті 1212 ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.
Частиною 1 статті 1213 ЦК України передбачено, що набувач зобов'язаний повернути потерпілому безпідставно набуте майно в натурі.
Відмовляючи в задоволенні позовів ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 та ОСОБА_11, суди дійшли правильного висновку, що ТОВ "Олімп" правомірно користується земельними ділянками позивачів, спірні правочини були зареєстровані в установленому законом порядку, відповідач є правонаступником ПП "Старлайт-Агро", позовних вимог про визнання недійсними, розірвання правочинів позивачі не заявляли, а тому висновок судів, що позовні вимоги з підстав передбачених ст. ст. 1212, 1213 ЦК України не підлягають задоволенню є обґрунтованими.
Разом із тим колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що посилання судів у мотивувальних частинах судових рішень про відповідність спірних договорів оренди землі вимогам статті 15 Закону України "Про оренду землі", якою встановлені істотні умови договору оренди землі, підлягають виключенню з мотивувальних частин рішень, оскільки предметом судового розгляду є вилучення безпідставно набутих земельних ділянок в силу положень статей 1212, 1213 ЦК України.
Керуючись ст. ст. 336, 341 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
в и р і ш и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 та ОСОБА_11 задовольнити частково.
Змінити рішення Кам'янського районного суду Черкаської області від 14 травня 2013 року та ухвалу колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Черкаської області від 17 липня 2013 року.
Виключити з мотивувальних частин судових рішень посилання на відповідність спірних договорів оренди землі статті 15 Закону України "Про оренду землі".
В інших частинах рішення Кам'янського районного суду Черкаської області від 14 травня 2013 року та ухвалу колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Черкаської області від 17 липня 2013 року залишити без змін
рішення оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді:
О.О. Дьоміна
М.В. Дем'яносов
О.В. Кафідова
В.М. Коротун
О.В. Попович