Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
13 листопада 2013 року м. Київ
( Додатково див. ухвалу Апеляційного суду Одеської області (rs32403972) )
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Луспеника Д.Д.
суддів: Лесько А.О., Хопти С.Ф., Червинської М.Є., Черненко В.А.
розглянувши у судовому засіданні справу за позовом прокурора Комінтернівського району Одеської області в інтересах держави в особі Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області до ОСОБА_1 про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки, приведення її у придатний для використання стан шляхом знесення існуючих будівель та споруд за касаційною скаргою ОСОБА_1, поданою його представником ОСОБА_2, на рішення Комінтернівського районного суду Одеської області від 23 жовтня 2012 року та ухвалу апеляційного суду Одеської області від 15 липня 2013 року, -
в с т а н о в и л а:
У листопаді 2011 року прокурор Комінтернівського району Одеської області звернувся до суду в інтересах держави в особі Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області з указаним позовом, в якому просив зобов'язати відповідача звільнити самовільно зайняту земельну ділянку № НОМЕР_1 площею 0,0124 га, що розташована на території Новодофінівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області, зобов'язати відповідача привести земельну ділянку у придатний для використання стан шляхом знесення збудованих на ній будівель та споруд.
Свої вимоги позивач мотивував тим, що перевіркою, проведеною прокуратурою Комінтернівського району Одеської області, встановлено, що ОСОБА_1 самовільно займає земельну ділянку, розташовану на території Новодофінівської сільської ради Комінтернівського району (поза межами населених пунктів) біля земельної ділянки наданої в користування дачному кооперативу "Сонячний". Зазначав, що у відповідача документи, які б підтверджували право користування або право власності на земельну ділянку, відсутні. Вказував, що відповідно до матеріалів кадастрової зйомки, проведеної ТОВ "Інагро", площа самовільно зайнятої ОСОБА_1 земельної ділянки № НОМЕР_1 складає 0, 0124 га.
Рішенням Комінтернівського районного суду Одеської області від 23 жовтня 2012 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Одеської області від 15 липня 2013 року, позов задоволено.
Зобов'язано ОСОБА_1 звільнити самовільно зайняту земельну ділянку № НОМЕР_1 площею 0,0124 га, що розташована на території Новодофінівської сільської ради Комінтернівського району (поза межами населених пунктів) в межах прибережної захисної смуги Чорного моря біля земельної ділянки, наданої в користування дачному кооперативу "Сонячний".
Зобов'язано ОСОБА_1 за власний рахунок привести земельну ділянку у придатний для використання стан шляхом знесення збудованих на ній будівель та споруд.
Вирішено питання про розподіл судових витрат.
У касаційній скарзі ОСОБА_1, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просить судові рішення скасувати, справу направити на новий розгляд до суду першої інстанції.
Касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Згідно ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом матеріального чи порушення норм процесуального права.
Суд першої інстанції, задовольняючи позов, з висновком якого погодився й апеляційний суд, виходив із того, що ОСОБА_1 не надано доказів, які б підтвердили його право користування або власності на спірну земельну ділянку, що підтверджує факт її самовільного зайняття відповідачем.
Установлено й це убачається з матеріалів справи, що оскаржувані судові рішення ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права, а доводи скарги цих висновків не спростовують.
Відповідно до ст. 212 ЗК України самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконно користування ними.
Приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки.
Згідно зі ст. 1 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель" самовільним зайняттям земельної ділянки вважаються будь-які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними.
Отже, самовільному зайняттю земельних ділянок притаманні такі юридичні ознаки: з об'єктивної сторони - це будь-які дії особи, які свідчать про фактичне заволодіння чи використання земельної ділянки; відсутність при цьому відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її відчуження або надання у користування; відсутність вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки; такі дії є неправомірними, тобто їх правомірність не закріплена нормативно-правовим актом України; з суб'єктивної сторони - такі дії є винними.
З матеріалів справи убачається, що ОСОБА_1 з червня 2000 року є членом дачного кооперативу "Сонячний" та йому виділено земельну ділянку № НОМЕР_2 (№ НОМЕР_1) площею 26 кв.м, що підтверджується витягом з протоколу № 4 загальних зборів дачного кооперативу "Сонячний" від 11 червня 2000 року.
Розпорядженням Комінтернівської районної державної адміністрації № 923/А-2012 від 12 липня 2012 року створено комісію по інвентаризації земельної ділянки загальною площею 1,7437 га, яка перебуває в довгостроковій оренді дачного кооперативу "Сонячний" строком на 15 років та використовується для експлуатації бази відпочинку "Сонячний" на території Новодофінівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області (за межами населеного пункту).
З відповіді, наданої Державним підприємством "Одеський науково - дослідний та проектний інститут землеустрою" за № 1383 від 28 травня 2013 року, убачається, що вказаним підприємством виконуються роботи по складанню технічної документації із землеустрою щодо проведення інвентаризації земельних ділянок, які перебувають в довгостроковій оренді дачного кооперативу "Сонячний" на території Новодофінівської сільської ради (за межами населеного пункту) Комінтернівського району Одеської області (договір № 2586 від 4 вересня 2012 року). При цьому зазначено, що складена технічна документація підлягає погодженню відповідно до вимог чинного законодавства.
Як убачається з акту встановлення меж земельної ділянки від 10 січня 2000 року земельна ділянка, яку займає ОСОБА_1, знаходиться за межами земельної ділянки, яка перебуває в оренді дачного кооперативу "Сонячний".
Суди, встановивши обставини справи, дійшли вірного висновку про те, що відповідач самовільно займає земельну ділянку, яка знаходиться на території Новодофінівської сільської ради за межами населеного пункту, в межах прибережної захисної смуги Чорного моря.
Матеріали витребуваної справи, зміст оскаржуваних судових рішень, не дають підстав для висновку про неправильне застосування судами норм матеріального права і порушення норм процесуального права, які передбачені ЦПК України (1618-15) як підстави для скасування рішень.
Не спростовують судових висновків і доводи касаційної скарги про те, що нас час розгляду справи фактично не визначено правовий статус спірної земельної ділянки оскільки вони ґрунтуються на контрадикторному оцінюванні доказів у справі.
Таким чином рішення суду першої інстанції та ухвала апеляційного суду ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права і підстав для їх скасування не вбачається.
Керуючись ст.ст. 336, 337 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_1, подану його представником ОСОБА_2, відхилити.
Рішення Комінтернівського районного суду Одеської області від 23 жовтня 2012 року та ухвалу апеляційного суду Одеської області від 15 липня 2013 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий суддя:
Судді:
Д.Д. Луспеник
А.О. Лесько
С.Ф. Хопта
М.Є. Червинська
В.А. Черненко