Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
04 листопада 2013 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Головуючого Штелик С.П.,
суддів: Дем'яносова М.В., Маляренка А.В.,
Мазур Л.М., Матвєєвої О.А.,
розглянувши заяву ОСОБА_3 про перегляд ухвали судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 05 липня 2013 року у справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4, треті особи: прокурор Київського району м. Донецька, Київська районна у м. Донецьку рада та Тростянецька районна державна адміністрація Сумської області, про позбавлення батьківських прав, зміну прізвища дитини, відновлення дошлюбного прізвища,
в с т а н о в и л а:
Рішенням Київського районного суду м. Донецька від 10 квітня 2013 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Донецької області від 04 червня 2013 року, у задоволенні позову відмовлено.
Ухвалою судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 05 липня 2013 року за результатами розгляду касаційної скарги ОСОБА_3 на вищевказані судові рішення, відмовлено заявнику у відкритті касаційного провадження на підставі п. 5 ч. 4 ст. 328 ЦПК України.
До суду надійшла заява від ОСОБА_3, в якій вона порушує питання про перегляд ухвали судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 05 липня 2013 року з підстав неоднакового застосування судами касаційної інстанції п.2 ч. 1 ст. 164 СК України, що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень.
На підтвердження своїх доводів заявник посилається на ухвали колегії суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 13 травня 2013 року, від 02 квітня 2013 року, від 13 березня 2013 року, ухвалу судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 21 грудня 2012 року.
Розглянувши доводи, викладені у заяві, та перевіривши зміст судового рішення, колегія суддів дійшла до висновку про те, що у допуску справи необхідно відмовити з огляду на наступне.
Відповідно до п. 6 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 11 від 30 вересня 2011 року (v0011740-11) "Про судову практику застосування статей 353- 360 Цивільного процесуального кодексу України" заява про перегляд судових рішень у цивільних справах із підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої статті 355 ЦПК, може бути подана за сукупності таких умов:
- судом (судами) касаційної інстанції при розгляді двох або більше справ неоднаково застосовано одні й ті самі норми матеріального права;
- справи стосуються спорів, які виникли з подібних правовідносин.
Під судовими рішеннями у подібних правовідносинах слід розуміти такі, де тотожними є предмет спору, підстави позову, зміст позовних вимог та встановлені судом фактичні обставини, а також має місце однакове матеріально-правове регулювання спірних правовідносин. Зміст правовідносин із метою з'ясування їх подібності в різних судових рішеннях суду (судів) касаційної інстанції визначається обставинами кожної конкретної справи.
Оскільки у зазначених судових рішень не вбачається тотожність предмета спору, встановлених фактичних обставин справи, заява є необгрунтованою.
Керуючись ст. ст. 355, 356, 360 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
У допуску до провадження Верховного Суду України справи за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4, треті особи: прокурор Київського району м. Донецька, Київська районна у м. Донецьку рада та Тростянецька районна державна адміністрація Сумської області, про позбавлення батьківських прав, зміну прізвища дитини, відновлення дошлюбного прізвища, за заявою ОСОБА_3 про перегляд ухвали судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 05 липня 2013 року - відмовити.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий:
Судді:
С.П. Штелик
М.В. Дем'яносов
Л.М. Мазур
А.В. Маляренко
О.А. Матвєєва