• Підтвердження пільг за операціями, що здійснюються за кошти МТД


Чи правомірно застосування форми довідки, що видається Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції України платникам ПДВ для підтвердження пільг з обкладення ПДВ операцій, що здійснюються на митній території України за кошти МТД (міжнародної технічної допомоги) у рамках діяльності із зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС?

 

Відповідно до п. 11.23 ст. 11 Закону № 168/97-ВР операції з продажу товарів (сировини, матеріалів, устаткування та обладнання), виконання робіт та надання послуг на митній території України, що здійснюються в рамках міжнародної технічної допомоги, обкладаються за нульовою ставкою ПДВ (ці пільги не поширюються на операції, що стосуються підакцизних товарів i товарів груп 1 — 24 Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності).
До внесення змін до вищенаведеної норми Закону № 168/97-ВР процедура звільнення операцій, що здійснювалися на митній території України за кошти МТД у рамках діяльності із зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, регулювалася наказами № 24/422 i № 44/461, якими передбачено, що матеріали, обладнання, роботи та послуги, що фінансуються ЄБРР з коштів Чорнобильського Фонду «Укриття», закуповуються на території України без ПДВ на підставі довідки, що видається Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції України.
Згідно із Законом № 856-IV, яким Кабінету Міністрів України доручено привести всі нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом, опрацьовується відповідний нормативно-правовий акт, підготовлений Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції України.
З урахуванням того, що законодавчі норми щодо звільнення від ПДВ i оподаткування за нульовою ставкою відрізняються як за змістом, так i за суттю, довідка-підтвердження для застосування особливих режимів обкладання ПДВ платниками ПДВ повинна відповідати положенням чинного законодавства України.

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36 вересень 2003 року