• Продаж відходів як вторинної сировини


Якими законодавчими актами стосовно обкладання ПДВ операцій з продажу деяких видів відходів як вторинної сировини слід керуватися суб’єктам підприємницької діяльності та контролюючим органами з метою запобігання випадкам різного тлумачення положень чинного законодавства?

 

Законом № 1775-III встановлено, що діяльність із збирання, заготівлі окремих видів відходів як вторинної сировини (за переліками, що визначаються Кабінетом Міністрів України) підлягає ліцензуванню.
Сума ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету заготівельними підприємствами за операції з продажу ними окремих видів відходів як вторинної сировини за переліком, визначеним Кабінетом Міністрів України, залишається у розпорядженні цих підприємств i використовується ними на придбання матеріально-технічних ресурсів виробничого призначення (п. 11.35 ст. 11 Закону № 168/97-ВР).
На виконання цього пункту Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 82, якою затверджено перелік окремих видів відходів як вторинної сировини, доходи заготівельних підприємств від продажу яких звільняються від оподаткування, а суми нарахованого ПДВ, що підлягають сплаті до бюджету за операції з їх продажу, залишаються у розпорядженні заготівельних підприємств i використовуються ними на придбання матеріально-технічних ресурсів виробничого призначення.
Постановою № 82 Мінекоресурсів України разом з Мінфіном України та ДПА України доручено затвердити порядок визначення та обліку сум ПДВ, що нараховуються заготівельними підприємствами за операції з продажу ними окремих видів відходів як вторинної сировини i залишаються у розпорядженні цих підприємств, а також їх використання заготівельними підприємствами відповідно до законодавства i здійснення контролю за їх цільовим використанням. Такий Порядок затверджено наказом № 74-м/346/213.
Таким чином, усі нормативні акти прийняті з урахуванням положень вищезазначених законів i підлягають виконанню як суб’єктами підприємницької діяльності, так i органами податкової служби.

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36 вересень 2003 року