Про пенсії за особливі заслуги перед Україною


 
 

З 1 січня 2003 р. набрав чинності Закон № 009-р.
Законом уточнено перелік осіб, які мають право на призначення пенсії за особливі заслуги перед Україною, а саме: народні депутати України, депутати колишніх республік Союзу РСР i Союзу РСР, депутати чотирьох скликань i більше обласних, районних, районних у містах, міських рад.
Змінено механізм нарахування надбавки до пенсії за особливі заслуги перед Україною.
Чинним раніше законом було передбачено встановлення надбавки до пенсії за особливі заслуги перед Україною від 50 до 80% в абсолютних розмірах трудової пенсії. Зі зміною розміру пенсії розмір надбавки не переглядався.
Законом № 009-р передбачено розміри надбавок установлювати з урахуванням категорії одержувачів пенсій у відповідних відсотках до прожиткового мінімуму. При цьому розмір надбавки переглядається з урахуванням підвищення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Зокрема, в ст. 5 Закону № 1767-III передбачено встановлення розміру надбавки до пенсії за особливі заслуги від 20 до 40% прожиткового мінімуму i збільшення розміру надбавки на коефіцієнт підвищення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у 2003 р. прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, становить 268 грн.).
У разі збільшення прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність, перерахунок надбавки виходячи з цього прожиткового мінімуму провадитимуть органи, що виплачують пенсії, з урахуванням установленого Комісією з встановлення пенсій за особливі заслуги при Кабінеті Міністрів України відсотка надбавки. Перерахунок провадитиметься з дня затвердження нового розміру прожиткового мінімуму.
Якщо внаслідок перерахунку надбавки відповідно до Закону № 1767-ІІІ її розмір зменшуватиметься, надбавка виплачуватиметься в раніше встановленому розмірі. Розмір надбавки переглядається згідно із Законом № 1282-ХІІ.
Крім того, Законом № 1767-III передбачено виплату пенсії за особливі заслуги i пенсіонерам, які працюють, але у випадках, коли за місцем роботи середньомісячний дохід за минулий календарний рік не перевищував прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність.
Законом № 1767-III передбачено призначення пенсій сім’ям військовослужбовців, осіб начальницького i рядового складу органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків (померли внаслідок поранення, одержаного під час виконання службових обов’язків) i були посмертно нагороджені державними нагородами, та надбавки особам, які одержують пенсію за вислугу років.
Відповідно до ст. 2 Закону № 1767-III пенсії за особливі заслуги до 01.01.2003 р. призначалися Комісією з встановлення пенсій за особливі заслуги перед Україною при Кабінеті Міністрів України.
Положення про Комісію затверджене постановою № 1578.
Відповідно до ст. 9 Закону № 1767-III клопотання про призначення пенсії за особливі заслуги подається в Комісію, що розглядає його в місячний строк з дня подання документів.
Відповідно до Закону № 009-р Комісією з встановлення пенсій за особливі заслуги перед Україною при Кабінеті Міністрів України призначаються пенсії особам, зазначеним у пунктах 1, 3 — 5 ст. 1 Закону № 1767-III, тобто:
Героям України, Героям Радянського Союзу, Героям Соціалістичної Праці, особам, нагородженим орденом Леніна, орденом Слави трьох ступенів, орденом Трудової Слави трьох ступенів, чотирма i більше медалями «За відвагу», чотирма i більше орденами України i колишнього Союзу РСР, повним кавалерам ордена «За службу Родине в Вооруженных Силах СССР», особам, відзначеним почесним званням України, колишніх Союзу РСР та Української РСР «народний»;
видатним спортсменам — переможцям Олімпійських та Параолімпійських ігор, Всесвітних ігор глухих, чемпіонам i рекордсменам світу та Європи;
космонавтам, які здійснили політ у космос, членам льотно-випробувальних екіпажів літаків;
народним депутатам України, депутатам колишніх Союзу РСР та Української РСР, членам Кабінету Міністрів України та Уряду колишньої Української РСР.
Пенсії особам, зазначеним у пунктах 2, 6 — 8 ст. 1 Закону № 1767-III, призначаються комісіями з встановлення пенсій за особливі заслуги перед Україною при Раді Міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київській та Севастопольській міських державних адміністраціях, тобто:
Ветеранам Великої Вітчизняної війни, нагородженим у період бойових дій орденом, медаллю «За відвагу» або медаллю Ушакова;
особам, відзначеним почесним званням України, колишніх Союзу РСР та Української РСР «заслужений», Державними преміями України, колишніх Союзу РСР та Української РСР, нагородженим одним із орденів України або колишнього РСР;
депутатам чотирьох або більше скликань обласних, районних, районних у містах, міських рад;
матерям, які народили п’ятеро i більше дітей та виховали їх до восьмирічного віку. При цьому враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку.
До клопотання про встановлення пенсії особі, яка має особливі заслуги, додаються:
копії документів, що підтверджують особливі заслуги особи;
копії документів, що підтверджують трудовий стаж;
копія довідки медико-соціальної експертної комісії про інвалідність — для осіб, визнаних інвалідами;
довідка про вид та розмір отримуваної пенсії, а якщо особа працює — довідка про заробітну плату за минулий календарний рік;
копія сторінки паспорта, де прізвище, ім’я, по батькові особи зазначено українською мовою.
Вищезазначені документи подаються:
до органів Пенсійного фонду України в АР Крим, у Вінницькій, Волинській, Житомирській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Полтавській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській областях, у м. Києві;
до органів праці та соціального захисту населення у Дніпропетровській, Донецькій, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Луганській, Одеській, Сумській, Тернопільській, Чернігівській областях та м. Севастополі.

Ірина Багнюк,
заступник начальника Управління пенсійного реформування Мінпраці та соціальної політики України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36 вересень 2003 року