• Придбання товарів від власника спеціального торгового патенту


Чи має право на податковий кредит підприємство, що отримало податкову накладну від суб’єкта підприємницької діяльності, який придбав спеціальний торговий патент?

 

Законом № 98/96-ВР передбачено особливий порядок оподаткування власників спеціальних торгових патентів. Суб’єкт підприємницької діяльності, який придбав спеціальний торговий патент, не сплачує ПДВ (ст. 7 Закону № 98/96-ВР).
Враховуючи вищезазначене, у суб’єктів підприємницької діяльності в разі придбання ними спеціального торгового патенту на здійснення торговельної діяльності або діяльності з надання побутових послуг, податкові зобов’язання з ПДВ по операціях з продажу товарів, послуг не виникають i відповідно до норм Закону № 168/97-ВР податкова накладна по операціях з такого продажу не виписується.
Виходячи із зазначеного, суб’єкти підприємницької діяльності — платники ПДВ, що придбавають товари та послуги у таких суб’єктів підприємницької діяльності, не мають права на податковий кредит, а повинні включати до валових витрат повну вартість придбаних товарів та послуг.
У разі якщо суб’єкт підприємницької діяльності, який придбав спеціальний торговий патент, займається одночасно іншими видами діяльності, він веде окремий бухгалтерський облік такої діяльності i сплачує ПДВ по операціях з продажу при здійсненні таких видів діяльності відповідно до Закону № 168/97-ВР.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України та Департаменту методології ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 37 жовтень 2003 року