• Передача товарів у межах балансу для виробничого використання


Господарсько-експлуатаційне управління (структурний підрозділ юридичної особи), що не має статусу юридичної особи та самостійного балансу, друкує та передає для виробничого використання іншим структурним підрозділам цієї юридичної особи друковану продукцію i нестандартне обладнання. Чи оподатковуються ПДВ зазначені операції?
(м. Київ)

 

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України (пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР).
Продажем товарів вважаються будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів (п. 1.4 ст. 1 Закону № 168/97-ВР).
Оскільки на підставі вищезазначених законодавчих норм операції з виготовлення та передачі для виробничого використання одним структурним підрозділом іншим структурним підрозділам (тобто в межах балансу однієї юридичної особи) друковану продукції та нестандартного обладнання не підпадають під визначення операцій з продажу товарів (робіт, послуг), то такі операції не є об’єктом оподаткування.
Водночас передача товарів (робіт, послуг) у межах балансу платника податку для невиробничого використання, витрати на яке не відносяться до валових витрат виробництва (обігу) i не підлягають амортизації, підпадає під об’єкт оподаткування, при якій база оподаткування визначається виходячи з фактичної ціни операції, але не нижчої за звичайні ціни (п. 4.2 ст. 4 Закону № 168/97-ВР).

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України та Департаменту методології ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 37 жовтень 2003 року