Плата за землю


Спільна діяльність

 

Спільна діяльність

Товариство уклало з державним комунальним підприємством договір про спільну діяльність на здійснення будівництва та експлуатації зони відпочинку для населення. Вкладом цього підприємства у спільну діяльність є відведення земельної ділянки для здійснення будівництва та експлуатації об’єкта відпочинку. Крім того, підприємство на цю земельну ділянку, надану органами місцевої влади, має пільгу щодо сплати земельного податку. Чи поширюватиметься дія цієї пільги в разі подальшої спільної діяльності обох підприємств при будівництві та експлуатації об’єкта відпочинку?
(ТОВ «Сканер-Центр», м. Київ)

Громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених Земельним кодексом (ст. 116).
Власники земельних ділянок i землекористувачі згідно із Земельним кодексом (статті 91, 96) зобов’язані забезпечувати використання землі відповідно до цільового призначення та умов її надання, залежно від чого здійснюється й оподаткування земельних ділянок. Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру згідно із Законом № 2535-ХІІ (ст. 13).
Зміна цільового призначення земель провадиться органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які приймають рішення про передачу цих земель у власність або надання в користування, вилучення (викуп) земель i затверджують проекти землеустрою (ст. 20 Земельного кодексу).
Стосовно пільг щодо сплати земельного податку зазначимо, що згідно зі ст. 12 Закону № 2535-ХІІ від сплати земельного податку звільняються заклади, установи та організації, які повністю утримуються за рахунок бюджету. Водночас цією ж статтею визначено, що обласні, міські, селищні та сільські ради можуть установлювати пільги щодо плати за землю: частково звільняти на певний термін, зменшувати суми земельного податку лише за рахунок коштів, що зараховуються до їх бюджетів (як сказано в запитанні, державному комунальному підприємству саме цією нормою Закону (органами місцевої влади) було надано пільгу щодо сплати земельного податку на зазначену земельну ділянку).
Разом з тим слід враховувати, що Закон № 2535-ХІІ встановлює пільги лише щодо платників земельного податку, i спільна діяльність підприємства з державним комунальним підприємством (яке має пільгу) суперечитиме вимогам щодо використання землі за цільовим призначенням та умов її надання.
Отже, ці підприємства у своїй спільній діяльності можуть мати право на користування пільгою щодо сплати земельного податку за ці землі за умови використання їх за цільовим призначенням (згідно з даними державного земельного кадастру), а також якщо відповідними органами місцевої влади, яким надано право встановлювати пільги щодо сплати земельного податку, буде розглянуто питання про доцільність надання пільги спільним підприємствам, як установлено законами № 2535-ХІІ та № 586-ХІV.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 37 жовтень 2003 року