Проведення індексації грошових доходів населення в 2003 році



 

У зв’язку з прийняттям 6 лютого 2003 р. нової редакції Закону № 1282-III змінено порядок проведення індексації грошових доходів населення.
З метою реалізації цього Закону постановою № 1078 затверджено Порядок проведення індексації грошових доходів населення. Зазначений Порядок поширюється на підприємства, установи та організації незалежно від форм власності, а також на фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників.
За порушення законодавства про індексацію грошових доходів населення винні особи притягаються до відповідальності згідно з чинним законодавством.
Відповідно до зазначених документів індексації підлягають грошові доходи, які одержують громадяни в гривнях на території України i не мають разового характеру: пенсії; стипендії; оплата праці; грошове забезпечення військовослужбовців; суми виплат, що здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування; допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку особам, які не застраховані у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, допомога на дітей одиноким матерям, державна соціальна допомога інвалідам з дитинства i дітям-інвалідам, щомісячна грошова допомога малозабезпеченій особі, яка проживає разом з інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним; суми відшкодування шкоди, заподіяної працівникові каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також суми, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди у разі втрати годувальника.
Грошові доходи, які не підлягають індексації, визначено у п. 3 Порядку № 1078. Не підлягають індексації також виплати, які обчислюються, виходячи із середньої заробітної плати, оскільки при визначенні її розміру суми індексації враховуються як складова частина оплати праці.
Підвищення грошових доходів громадян у зв’язку з індексацією здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому (за даними Держкомстату України) офіційно опубліковано індекс споживчих цін (ІСЦ), на підставі якого наростаючим підсумком обчислюється індекс для проведення індексації. Індексація провадиться у разі, коли величина такого індексу перевищить поріг індексації, встановлений у розмірі 101%.
Обчислення ІСЦ для проведення індексації грошових доходів населення здійснюється наростаючим підсумком починаючи з березня 2003 р., тобто з місяця офіційного опублікування Закону № 491-IV. Враховуючи, що ІСЦ за березень перевищив поріг індексації i становив 101,1%, то в травні повинна здійснюватися індексація грошових доходів громадян на 1,1% (101,1% — 100%).
Для проведення подальшої індексації з квітня здійснюється нове обчислення ІСЦ наростаючим підсумком до наступного перевищення порогу індексації. Оскільки за квітень — серпень такого перевищення не відбулося, індексація доходів в червні — вересні також повинна проводитися на індекс 1,1%.
Зазначимо, що п. 5 Порядку № 1078 передбачено, що у разі підвищення розмірів мінімальних соціальних гарантій (мінімальної заробітної плати, пенсії та інших соціальних виплат), а також у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів, місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні ІСЦ для проведення індексації. Індексація грошових доходів, отриманих громадянами за цей місяць, не провадиться. Розрахунок індексу в такому випадку починається за місяцем підвищення грошових доходів до моменту перевищення встановленого порогу.
Індексація грошових доходів провадиться всім громадянам незалежно від одержуваного доходу, але сума індексації нараховується на частину доходів у межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних i демографічних груп населення. Частина доходів, яка перевищує прожитковий мінімум, індексації не підлягає.
Сума індексації грошових доходів громадян визначається як результат множення грошового доходу, що підлягає індексації, на величину приросту ІСЦ, обчисленого наростаючим підсумком, поділений на 100%.
У разі несвоєчасної виплати сум індексації грошових доходів громадян провадиться їх компенсація відповідно до законодавства.
Виплата сум індексації грошових доходів здійснюється за рахунок джерел, з яких провадяться відповідні грошові виплати населенню. У разі коли грошовий дохід формується з різних джерел, то сума додаткового доходу від індексації виплачується за рахунок кожного джерела пропорційно його частині у загальному доході.
Слід мати на увазі, що оскільки підприємства, установи i організації застосовують різні бази для обчислення ІСЦ, вони повинні самостійно розраховувати ці індекси на підставі щомісячних публікацій ІСЦ Держкомстатом України.
Розглянемо приклад обчислення суми індексації грошових доходів громадян за фактичними індексами у 2003 р.

Таблиця. Файл PDF

Ніна ПІДЛУЖНА,
начальник Управління доходів та рівня життя населення Мінпраці та соціальної політики України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 37 жовтень 2003 року