Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У х в а л а
Іменем України
15 квітня 2013 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Макарчука М.А.,
суддів: Дем'яносова М.В., Матвєєвої О.А.,
Мартинюка В.І., Леванчука А.О.,-
розглянувши у судовому засіданні заяву ОСОБА_3 про перегляд ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 18 січня 2013 року у справі за позовом ОСОБА_3 до товариства з обмеженою відповідальністю проектно-інвестиційна компанія "Стрийжитлобуд", ОСОБА_4, третя особа - Фонд державного майна України, про визнання договору недійсним,
в с т а н о в и л а:
Рішенням Стрийського міськрайонного суду Львівської області від 3 лютого 2012 року позов ОСОБА_3 задоволено. Визнано недійсним з моменту його вчинення договір № 7, укладений 26 травня 2004 року між товариством з обмеженою відповідальністю проектно-інвестиційна компанія "Стрийжитлобуд" та ОСОБА_4 Вирішено питання про судові витрати.
Рішенням апеляційного суду Львівської області від 7 листопада 2012 року рішення суду першої інстанції скасовано й ухвалено нове рішення у справі про відмову в задоволенні позову ОСОБА_3
Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 18 січня 2013 року касаційну скаргу ОСОБА_3 відхилено, рішення апеляційного суду Львівської області від 7 листопада 2012 року залишено без змін.
У березні 2013 року до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшла заява ОСОБА_3 про перегляд ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 18 січня 2013 року з підстав неоднакового застосування судами касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, а саме чч. 1,2 ст. 203, чч. 1,3 ст. 215 ЦК України, що потягло ухвалення різних за змістом рішень у подібних правовідносинах.
Відповідно до ст. 355 ЦПК України заява про перегляд судових рішень у цивільних справах може бути подана виключно з підстав: неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах; встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов'язань при вирішенні справи судом.
На підтвердження доводів неоднакового застосування судами касаційної інстанції норм матеріального права, заявником додано до заяви копії постанови Верховного Суду України від 15 листопада 2010 року, ухвали Верховного Суду України від 14 листопада 2002 року, ухвал Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 8 листопада 2012 року та 31 жовтня 2012 року, постановлених за результатом розгляду справ у подібних правовідносинах.
Згідно з п. 9 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 11 від 30 вересня 2011 року (v0011740-11) "Про судову практику застосування статей 353- 360 Цивільного процесуального кодексу України" судовими рішеннями, на які заявник посилається на підтвердження підстави, передбаченої п. 1 ч. 1 ст. 355 ЦПК України, можуть бути рішення:
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ;
Вищого адміністративного суду України;
Вищого господарського суду України;
Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України, ухвалені як судом касаційної інстанції;
апеляційних судів загальної юрисдикції як судів касаційної інстанції в цивільних справах, яким право на перегляд у касаційному порядку цивільних справ було надано Законом "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій України щодо забезпечення касаційного розгляду цивільних справ" від 22 лютого 2007 року № 697-V (697-16) .
Зазначений перелік таких судових рішень є вичерпним. Обов'язковою є умова, щоб цими рішеннями, які набрали законної сили, вирішено спір по суті, та в них судом (судами) касаційної інстанції неоднаково застосовано одні й ті самі норми матеріального права.
З урахуванням викладеного не може здійснюватися посилання на підтвердження підстави, встановленої пунктом 1 частини першої статті 355 ЦПК України, на постанову Верховного Суду України від 15 листопада 2010 року, оскільки остання не є судовим рішенням суду касаційної інстанції.
Відповідно до п. 7 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 11 від 30 вересня 2011 року (v0011740-11) "Про судову практику застосування статей 353- 360 Цивільного процесуального кодексу України" постановлення касаційною інстанцією ухвали про скасування рішення судів нижчих інстанцій із передачею справи на новий розгляд не означає остаточного вирішення спору у справі й застосування норм матеріального права для вирішення спору по суті, тому відповідні ухвали не можуть бути предметом перегляду в порядку, передбаченому главою 3 розділу V ЦПК (1618-15) , і на них не може здійснюватися посилання на підтвердження підстави, встановленої пунктом 1 частини першої статті 355 ЦПК України.
З урахуванням цього не може бути переглядом у порядку п. 1 ст. 355 ЦПК України ухвала Верховного Суду України від 14 листопада 2002 року та ухвала Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 31 жовтня 2012 року про скасування рішень судів нижчих інстанцій з передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції, оскільки вони не свідчать про остаточне вирішення спору у даних справах.
Також зі змісту заяви та долученої до неї копії ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 8 листопада 2012 року не вбачається неоднакового застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, оскільки із доданого до заяви судового рішення не вбачається однакових фактичних обставин та подібних правовідносин у порівнянні з судовим рішенням, яке оскаржується, а тому у допуску справи до провадження слід відмовити.
Керуючись ст. ст. 355, 356, 360 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
У допуску справи за позовом ОСОБА_3 до товариства з обмеженою відповідальністю проектно-інвестиційна компанія "Стрийжитлобуд", ОСОБА_4, третя особа - Фонд державного майна України, про визнання договору недійсним за заявою ОСОБА_3 про перегляд ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 18 січня 2013 року до провадження Верховного Суду України відмовити.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий М.А. Макарчук Судді: М.В. Дем'яносов В.І. Мартинюк О.А. Матвєєва А.О. Леванчук