Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
20 лютого 2013 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Головуючого Колодійчука В.М.
Суддів: Висоцької В.С., Гримич М.К., Умнової О.В., Фаловської І.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом прокурора Ленінського району м. Севастополя в інтересах Севастопольської міської ради до ОСОБА_5, третя особа: громадська організація «Дачне товариство «Планета плюс» про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та витребування земельної ділянки з незаконного володіння, за касаційною скаргою громадської організації «Дачне товариство «Планета плюс», до якої приєдналася ОСОБА_5 на рішення апеляційного суду м. Севастополя від 5 липня 2012 року, -
в с т а н о в и л а:
У листопаді 2010 року прокурор Гагарінського району м. Севастополя в інтересах держави в особі Севастопольської міської ради звернувся до суду з позовом, в якому просив визнати недійсним державний акт серії ЯИ №076392, виданий відповідачу на право власності на земельну ділянку площею 0,1000 га, розташовану по АДРЕСА_1; витребувати на користь держави в особі Севастопольської міської ради з незаконного володіння ОСОБА_5 вказану земельну ділянку.
Позов мотивований тим, що відповідачем безпідставно, усупереч порядку, встановленого нормами діючого земельного законодавства, у порушення інтересів держави, на підставі розпорядження Севастопольської міської державної адміністрації № 1029-р від 6 квітня 2010 року «Про затвердження комплексного проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок загальною площею 5,8 га в районі бухти Соляної для будівництва та обслуговування кварталу комплексної забудови (індивідуальної дачної) громадській організації «Дачне товариство «Планета плюс» та передачу у власність членам цієї організації вказаних земельних ділянок» отримано у власність земельну ділянку.
Позивач посилається на те, що вказане розпорядження видане Севастопольською міською державною адміністрацією з перевищенням владних повноважень, оскільки розпорядження землями у межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, тому спірна земельна ділянка вибула з державної власності незаконно, всупереч волі держави в особі уповноваженого органу - Севастопольської міської ради Автономної Республіки Крим.
Крім того, посилається на те, що розпорядження Севастопольської міської державної адміністрації № 1029-р від 6 квітня 2010 року, на підставі якого відповідачу виданий державний акт на право власності на земельну ділянку скасовано розпорядженням Севастопольської міської державної адміністрації від 13 вересня 2010 року №1804-р, у зв'язку із чим, вбачаються підстави для визнання державного акту недійсним.
Рішенням Гагарінського районного суду м. Севастополя Автономної Республіки Крим від 8 грудня 2011 року у задоволенні позову відмовлено.
Рішенням апеляційного суду м. Севастополя Автономної Республіки Крим від 5 липня 2012 року апеляційна скарга прокурора Ленінського району м. Севастополя Автономної Республіки Крим задоволена. Рішення місцевого суду скасовано з ухваленням нового рішення про задоволення позову. Визнано недійсним державний акт серії ЯИ № 076392 на право власності на земельну ділянку площею 0,1000 га, розташовану у АДРЕСА_1, виданий ОСОБА_5 Головним управлінням Держкомзему у м. Севастополі 30 квітня 2010 року та зареєстрований у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №011088400898. Витребувано на користь Севастопольської міської Ради АР Крим з незаконного володіння ОСОБА_5 вказану земельну ділянку. Вирішено питання щодо судових витрат.
ГО «Дачне товариство «Планета плюс», не погоджуючись з даним рішенням апеляційного суду, подала касаційну скаргу, в якій, посилаючись на невірне застосування судом норм матеріального та порушення норм процесуального права, просить його скасувати із залишенням в силі рішення місцевого суду.
До вказаної касаційної скарги приєдналася ОСОБА_5
Заслухавши доповідь судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, дослідивши матеріали цивільної справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційну скаргу слід відхилити, виходячи з наступного.
Частиною 1 ст. 81 ЗК України передбачено, що громадяни набувають право власності на земельні ділянки на підставі безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності.
З матеріалів справи вбачається, що постановою Окружного адміністративного суду м. Севастополя від 17 лютого 2011 року, залишеною без змін ухвалою Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 18 травня 2011 року, позов ГО «ДТ «Планета Плюс» задоволений. Визнані протиправними та скасовані розпорядження голови Севастопольської міської державної адміністрації від 13 вересня 2010 року № 1804-р «Про скасування розпорядження голови міської державної адміністрації від 6 квітня 2010 року № 1029-р», розпорядження голови Севастопольської міської державної адміністрації від 13 вересня 2010 року № 1802-р «Про скасування розпорядження голови міської державної адміністрації від 13 січня 2010 року № 57-р», розпорядження голови Севастопольської міської державної адміністрації від 13 вересня 2010 року № 1795-р «Про скасування розпорядження голови міської державної адміністрації від 13 січня 2010 року № 54-р», розпорядження голови Севастопольської міської державної адміністрації від 13 вересня 2010 року № 1793-р «Про скасування розпорядження голови міської державної адміністрації від 6 квітня 2010 року № 1028-р», розпорядження голови Севастопольської міської державної адміністрації від 20 вересня 2010 року № 1829-р «Про скасування розпорядження голови міської державної адміністрації від 6 квітня 2010 року № 1030-р» та розпорядження голови Севастопольської міської державної адміністрації від 20 вересня 2010 року № 1832-р «Про скасування розпорядження голови міської державної адміністрації від 13 січня 2010 року № 56-р».
Постановою Вищого адміністративного суду України від 10 квітня 2012 року касаційна скарга заст. прокурора м. Севастополя задоволена, постанова Окружного адміністративного суду м. Севастополя від 17 лютого 2011 року та ухвалу Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 18 травня 2011 року скасовані з ухваленням нового рішення про відмову у задоволенні позовних вимог ГО «ДТ «Планета Плюс».
Положеннями ч. 3 ст. 61 ЦПК України передбачено, що обставини, встановлені судовим рішенням у цивільній, господарській або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлені ці обставини.
Суд апеляційної інстанції, ухвалюючи рішення про задоволення позовних вимог обґрунтовано виходив із того, що розпорядження, яким встановлено право власності відповідача на спірну земельну ділянку, скасовано, а державний акт є похідним від розпорядження документом, який посвідчує це право (ст. 126 ЗК України), у зв'язку з чим державний акт також підлягає визнанню недійсним, а земельна ділянка витребуванню на користь держави.
Докази та обставини, на які посилається заявник в касаційній скарзі були предметом дослідження судом апеляційної інстанції та додаткового правового аналізу не потребують, оскільки при їх дослідженні та встановленні судом апеляційної інстанції були дотримані норми матеріального та процесуального права.
Доводи касаційної скарги не спростовують висновків суду апеляційної інстанції, обґрунтовано викладених в мотивувальній частині оскаржуваного рішення.
На підставі вищевикладеного та керуючись ст. 337 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,-
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу громадської організації «Дачне товариство «Планета плюс», до якої приєдналася ОСОБА_5 відхилити.
Рішення апеляційного суду м. Севастополя від 5 липня 2012 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий Колодійчук В.М. судді Висоцька В.С. Гримич М.К. Умнова О.В. Фаловська І.М.