Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
20 лютого 2013 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого: Штелик С.П.,
суддів: Коротуна В.М., Дем'яносова М.В., Касьяна О.П., Попович О.В.,
розглянувши в судовому засіданні заяву ОСОБА_1 про виправлення описки в ухвалі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17 жовтня 2012 року у справі за позовом заступника військового прокурора Військово-Морських сил України, Міністерства оборони України, військової частини А-1656 до ОСОБА_1 про визнання будівництва самочинним, поновлення порушених границь землекористування військової частини А-1656 та відшкодування шкоди, спричиненої самовільним зайняттям земельної ділянки,
в с т а н о в и л а:
Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17 жовтня 2012 року касаційну скаргу заступника військового прокурора Військово-Морських сил України задоволено.
Скасовано рішення Гагарінського районного суду м. Севастополя від 22 листопада 2011 року та ухвалу апеляційного суду м. Севастополя від 15 березня 2012 року, справу передано на новий розгляд до суду першої інстанції.
У листопаді 2012 року до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшла заява ОСОБА_1 про виправлення описки в ухвалі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17 жовтня 2012 року, яка на його думку полягає у помилці щодо написання площі земельної ділянки. В обґрунтування заяви ОСОБА_1 зазначив, що площа протизсувної споруди, яка знаходиться на земельній ділянці військової частини А-1656, становить 0,078 га, а не 0,78 га, як зазначено в ухвалі суду касаційної інстанції.
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, заслухавши доповідь судді, вивчивши матеріали справи та дослідивши доводи заяви про виправлення описки, вважає, що заява ОСОБА_1 про виправлення описки в ухвалі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17 жовтня 2012 року задоволенню не підлягає з наступних підстав.
Відповідно до ч. 1 ст. 219 ЦПК України суд може з власної ініціативи або за заявою осіб, які беруть участь у справі, виправити допущені у судовому рішенні описки чи арифметичні помилки.
Суд касаційної інстанції відповідно до ст. 335 ЦПК України перевіряє законність судових рішень лише в межах позовних вимог, заявлених у суді першої інстанції.
Із змісту позовних вимог, заявлених у суді першої інстанції заступником військового прокурора Військово-Морських сил України, Міністерством оборони України, військовою частиною А-1656, вбачається, що ОСОБА_1 самовільно зайняв земельну ділянку площею 0,78 га розташовану на території військового містечка військової частини А-1656 та без відповідних дозволів органів державної влади самочинно, без належного дозволу та затвердженого проекту збудував на ній галерею відкритого типу (пандус та портал), внаслідок чого порушено границі землекористування військової частини А-1656.
За таких обставин, заява ОСОБА_1 про виправлення описки в ухвалі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17 жовтня 2012 року підлягає відхиленню.
Керуючись ст. 219 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
У задоволенні заяви ОСОБА_1 про виправлення описки в ухвалі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17 жовтня 2012 року відмовити.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий С.П. Штелик Судді: В.М. Коротун М.В. Дем'яносов О.П. Касьян О.В. Попович