Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
18 січня 2013 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Попович О.В., Дем'яносова М.В., Кафідової О.В.,
розглянувши у судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 до ОСОБА_7, ОСОБА_8, Комунального підприємства «Охтирське міське бюро технічної інвентаризації», треті особи - Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків «Левада 19-20», виконавчий комітет Охтирської міської ради, Охтирська районна санітарно-епідеміологічна станція, про визнання незаконними дій, визнання незаконною та скасування реєстрації змін у квартирі та про спонукання до вчинення дій за касаційною скаргою ОСОБА_7, ОСОБА_8 на рішення Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 04 вересня 2012 року, ухвалу апеляційного суду Сумської області від 23 жовтня 2012 року,
в с т а н о в и л а:
У січні 2011 року ОСОБА_4, ОСОБА_6, ОСОБА_5 звернулись до суду з указаним позовом. Посилались на те, що є власниками квартири АДРЕСА_1, проживають в ній, а відповідачка - є власником квартириНОМЕР_1 у цьому будинку, яка розташована над квартирою позивачів. ОСОБА_7 самовільно, без належних дозволів та проектної документації, без наявності для цього в будинку необхідних комунікацій, улаштувала у своїй квартирі туалет, що призводить до утворення неприємних запахів в квартирі позивачів. З огляду на це, позивачі просили визнати незаконними дії відповідачки щодо самовільного переобладнання квартири, визнати незаконною та скасувати реєстрацію переобладнання житлового приміщення.
Рішенням Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 4 вересня 2012 року позов задоволено частково. Визнано незаконною та скасовано реєстрацію КП «Охтирське міське бюро технічної інвентаризації» поточних змін у квартирі АДРЕСА_2, проведену 15 червня 2012 року, щодо переобладнання частини кухонного приміщення у квартирі АДРЕСА_2 в санвузол з туалетом без належних конструктивних елементів, технічного обладнання, проектно-архітектурних дозволів та умов. Зобов'язано відповідача шляхом демонтажу ліквідувати за власний рахунок самовільно влаштований у приміщенні туалет. Вирішено питання про судові витрати.
Ухвалою апеляційного суду Сумської області від 23 жовтня 2012 року рішення суду першої інстанції залишено без змін в частині вирішення позову. Ухвалено стягнути з ОСОБА_7 на користь позивачів по 200 грн. на компенсацію витрат на правову допомогу на стадії апеляційного розгляду справи.
У касаційній скарзі ОСОБА_7 просить скасувати судові рішення та ухвалити нове рішення про відмову у задоволенні позову, мотивуючи свою вимогу порушенням судами норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.
Заслухавши доповідь судді-доповідача, дослідивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Встановлено й це вбачається з матеріалів справи, що оскаржувані судові рішення ухвалені з додержанням норм матеріального та процесуального права, а доводи скарги цих висновків не спростовують.
Враховуючи наведене та положення ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів вважає за необхідне відхилити касаційну скаргу і залишити судові рішення без змін.
Керуючись ст. ст. 332, 336, 337 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_7 відхилити.
Рішення Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 04 вересня 2012 року, ухвалу апеляційного суду Сумської області від 23 жовтня 2012 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді: О.В. Попович М.В. Дем'яносов О.В. Кафідова