Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У х в а л а
10 грудня 2012 року м. Київ
( Додатково див. ухвалу апеляційного суду Вінницької області (rs26481850) ) ( Додатково див. рішення Ленінського районного суду м. Вінниці (rs25372253) )
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Макарчука М.А.,
суддів: Диби В.Г., Матвєєвої О.А.
Лесько А.О., Попович О.В.,
розглянувши заяву ОСОБА_3 про перегляд ухвали судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 11 жовтня 2012 року у справі за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_3 про стягнення аліментів на дитину і дружину,
в с т а н о в и л а:
У лютому 2009 року ОСОБА_4 звернулася до суду із зазначеним позовом, вказуючи, що 10 вересня 2006 року вона зареєструвала шлюб з відповідачем і від даного шлюбу у них народилася донька ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, однак спільне життя не склалось і вони разом не проживають, донька проживає з нею та знаходиться на її утриманні, при цьому вона перебуває у відпустці по догляду за дитиною, до досягнення нею трирічного віку, однак відповідач матеріальної допомоги на утримання дитини та її як дружини, не надає, тому просила стягнути з ОСОБА_3 на її користь, на утримання доньки ОСОБА_5, аліменти у твердій грошовій сумі у розмірі 1 тис. грн., щомісячно, починаючи з дня звернення до суду і до досягнення дитиною повноліття, а також, стягнути з ОСОБА_3 аліменти на її утримання у твердій грошовій сумі у розмірі 1 тис. грн., щомісячно, починаючи з дня звернення до суду і до досягнення дитиною трирічного віку, крім того, стягнути з відповідача на її користь моральну шкоду у розмірі 50 тис. грн. та судові витрати.
Рішенням Ленінського районного суду м. Вінниці від 20 липня 2012 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Вінницької області від 17 серпня 2012 року, позов задоволено частково та стягнуто з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_4 аліменти на утримання доньки ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, у твердій грошовій сумі у розмірі по 600 грн., щомісячно, починаючи з 24 лютого 2009 року і до досягнення дитиною повноліття, але не менше 30 % прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку. Стягнуто з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_4 аліменти на утримання дружини до досягнення дитиною трирічного віку у розмірі по 400 грн., щомісячно, починаючи з 24 лютого 2009 року по ІНФОРМАЦІЯ_3 включно. Вирішено питання про судові витрати.
Ухвалою судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 11 жовтня 2012 року ОСОБА_3 відмовлено у відкритті касаційного провадження у вказаній справі.
У листопаді 2012 року на адресу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшла заява ОСОБА_3 про перегляд ухвали судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 11 жовтня 2012 року з підстав неоднакового застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, зокрема ст. ст. 84, 182 СК України.
На підтвердження своїх доводів заявник долучив до заяви ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 29 лютого 2012 року та 21 вересня 2012 року.
Згідно зі ст. 355 ЦПК України заява про перегляд судових рішень у цивільних справах може бути подана виключно з підстав: неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах; встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов'язань при вирішенні справи судом.
Відповідно до роз'яснень п. 7 постанови пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30 вересня 2011 року (v0011740-11) «Про судову практику застосування ст. ст. 353- 360 Цивільного процесуального кодексу України» постановлення касаційною інстанцією ухвали про скасування рішення судів нижчих інстанцій із передачею справи на новий розгляд не означає остаточного вирішення справи спору у справі й не відбулося застосування норм матеріального права для вирішення спору по суті, тому відповідні ухвали не можуть бути предметом перегляду в порядку, передбаченому главою 3 розділу 5 ЦПК України (1618-15) , і на них не може здійснюватися посилання на підтвердження підстави, встановленої п. 1 ч. 1 ст. 355 ЦПК України.
Зі змісту доданих ухвал Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 29 лютого 2012 року та 21 вересня 2012 року вбачається, що рішення судів нижчих інстанцій скасовано, справу передано на новий розгляд, тобто остаточного вирішення спору судом касаційної інстанції не відбулося, тому на вказані ухвали не може здійснюватися посилання на підтвердження підстави, встановленої п. 1 ч. 1 ст. 355 ЦПК України.
Оскільки наведені заявником доводи не містять ознак, які відповідно до вимог вищевказаної норми є підставами для перегляду судового рішення, у допуску справи до провадження слід відмовити.
Керуючись ст. ст. 355, 360 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
У допуску справи за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_3 про стягнення аліментів на дитину і дружину до провадження Верховного Суду України відмовити.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді:
М.А. Макарчук
В.Г. Диба
А.О. Лесько
О. А. Матвєєва
О.В. Попович