Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
іменем україни
05 листопада 2012 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Дем'яносова М.В., Кафідова О.В., Попович О.В.,
розглянувши у попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4, яка дії в інтересах своїх та неповнолітніх дітей- ОСОБА_12, ОСОБА_6 до ОСОБА_7, ОСОБА_8, відділу державної реєстрації актів цивільного стану Феодосійського міського упраління юстиції Автономної Республіки Крим, третя особа - Перша Феодосійська державна нотаріальна контора, Служба у справах неповнолітніх виконавчого комітету Феодосійської міської ради, про встановлення факту батьківства, факту сумісного проживання, зобов'язання внести запис про батьківство, визнання права на спадщину за законом, за касаційною скаргою представника відповідачів ОСОБА_7 та ОСОБА_8 - ОСОБА_9 на рішення Феодосійського міського суду Автономної Республіки Крим від 17 травня 2012 року, рішення апеляційного суду Автономної Республіки Крим у м. Феодосія від 01 серпня 2012 року,
в с т а н о в и л а:
У червні 2008 року ОСОБА_4 звернулася до суду з зазначеним позовом, мотивуючи його тим, що з 1997 року вона проживала однією сім'єю без реєстрації шлюбу з ОСОБА_10, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1. Під час спільного проживання з ОСОБА_10 у неї народилися діти- ОСОБА_12, ІНФОРМАЦІЯ_5, ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_6, яких ОСОБА_10 визнав своїми дітьми, займався їх вихованням та утриманням, тому ім'я, по-батькові дітей були записані відповідно до ч.1 ст. 135 СК України. Після смерті ОСОБА_10 залишилась спадщина, на яку за законом неповнолітні діти мають право.
Рішенням Феодосійського міського суду Автономної Республіки Крим від 17 травня 2012 року позов задоволено частково. Встановлено юридичний факт батьківства ОСОБА_10 у відношенні ОСОБА_12, ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_6; встановлено факт сумісного проживання однією сімєю без реєстрації шлюбу ОСОБА_10 та ОСОБА_4 з липня 1997 року по 16 березня 2007 року, в тому числі в квартирі АДРЕСА_1 з липня 1997 року по 29 грудня 1999 року, в квартирі АДРЕСА_2 з 30 грудня 1999 року по 16 березня 2007 року. Зобов'язано Відділ державної реєстрації актів цивільного стану Феодосійського міського упраління юстиції Автономної Республіки Крим внести зміни в актовий запис № 143 від 20.04.1999 року відносно ОСОБА_12, складений відділом державної реєстрації актів цивільного стану Феодосійського міського упраління юстиції Автономної Республіки Крим відповідно до ст.135 СК України про народження ОСОБА_12, в графі «батько» зазначити «ОСОБА_10, уродженець Волгоградської області, станція Клетська, громадянин України, що мешкав у квартирі АДРЕСА_2»; прізвище, ім'я, по-батькові та місце народження залишити без змін; в актовий запис № 49 від 27.01.2004 року відносно ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, складений відділом державної реєстрації актів цивільного стану Феодосійського міського упраління юстиції Автономної Республіки Крим відповідно до ст.135 СК України про народження ОСОБА_6 в графі «батько» зазначити «ОСОБА_10, уродженець Волгоградської області, станція Клетська, громадянин України, що мешкав у квартирі АДРЕСА_2»; прізвище, ім'я, по-батькові та місце народження залишити без змін.
В іншій частині позовних вимог відмовлено.
Рішенням Апеляційного суду Автономної Республіки Крим у м. Феодосія від 01 серпня 2012 року рішення Феодосійського міського суду Автономної Республіки Крим від 17 травня 2012 роу скасовано в частині факту батьківства ОСОБА_10 щодо ОСОБА_12 та внесення відповідних змін в актовий запис № 143 від 20 квітня 1999 року у зв'язку з неправильним застосуванням норми матеріального права. Ухвалено в цій частині нове рішення, яким встановлено факт батьківства ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_3, померлого ІНФОРМАЦІЯ_1, відносно ОСОБА_12, ІНФОРМАЦІЯ_4. Зобов'язано Відділ державної реєстрації актів цивільного стану Феодосійського міського управління юстиції Автономної Республіки Крим внести зміни в актовий запис № 143 від 20 квітня 1999 року про народження ОСОБА_12 відомості про батька, зазначивши в графі «батько дитини» - ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженець Волгоградської області, станція Клетська, громадянин України, що мешкав за адресою: АДРЕСА_1.
В решті рішення суду залишено без змін.
У касаційній скарзі представник відповідачів - ОСОБА_9, посилаючись на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального права, просить скасувати судові рішення по справі, справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Заслухавши суддю-доповідача, обговоривши доводи касаційної скарги та перевіривши матеріали справи, ознайомившись із запереченнями на касаційну скаргу, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає відхиленню з наступних підстав.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції в межах касаційної скарги перевіряє правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду, чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність чи недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Оскільки з матеріалів справи та змісту касаційної скарги не вбачається підстав для скасування судових рішень по справі.
Керуючись ст. ст. 332, 336 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу представника відповідачів ОСОБА_7 та ОСОБА_8 - ОСОБА_9 на рішення Феодосійського міського суду Автономної Республіки Крим від 17 травня 2012 року, рішення апеляційного суду Автономної Республіки Крим у м. Феодосія від 01 серпня 2012 року відхилити.
Рішення апеляційного суду Київської області від 02 жовтня 2012 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді: М.В. Дем'яносов О.В. Кафідова О.В. Попович