Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
25 жовтня 2012 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Умнової О.В., Гримич М.К., Колодійчука В.М.,розглянувши у попередньому судовому засіданні цивільну справу за позовом
ОСОБА_4 до ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 про визнання договорів купівлі-продажу транспортних засобів недійсними та поділ спільного мана подружжя, за касаційною скаргою ОСОБА_5 на рішення Слов'янського міськрайонного суду Донецької області від 10 листопада 2011 року, ухвалу апеляційного суду Донецької області від 31 липня 2012 року, -
в с т а н о в и л а:
У травні 2011 року ОСОБА_4 звернулася до суду з позовом, вимоги якого уточнила в ході розгляду справи та просила визнати недійсними: біржовий договір купівлі-продажу автомобіля НОМЕР_1, від 29 жовтня 2008 року укладений між ОСОБА_5 та ОСОБА_6 на Слов'янській товарній біржі; біржовий договір купівлі-продажу автомобіля НОМЕР_2, від 9 січня 2009 року, укладений між ОСОБА_5 та ОСОБА_7 на Слов'янській товарній біржі. Стягнути зі ОСОБА_5 на її користь грошову компенсацію у розмірі Ѕ частки вартості автомобіля НОМЕР_3 та автомобіля НОМЕР_4 в сумі 41284,2 грн. Визнати за нею право власності на Ѕ частку земельної ділянки АДРЕСА_1. Виділити їй в натурі шведську стінку вартістю 600 грн. визнавши за нею право особистої власності. Визнати за ОСОБА_5 право особистої власності на шафу для білизни вартістю 400 грн.
Рішенням Слов'янського міськрайонного суду Донецької області від 10 листопада 2011 року, зазначений позов задоволений у повному обсязі.
Ухвалою апеляційного суду Донецької області від 31 липня 2012 року апеляційна скарга ОСОБА_5 в частині скасування рішення місцевого суду щодо визнання недійсними договорів купівлі-продажу транспортних засобів та стягнення грошової компенсації їх вартості відхилена. Рішення місцевого суду у цій частині залишено без змін.
ОСОБА_5, не погоджуючись з даними рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій в частині визнання недійсними договорів купівлі-продажу транспортних засобів та стягнення грошової компенсації їх вартості подав касаційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, просить їх скасувати в оскаржуваній частині з ухваленням нового рішення про відмову у задоволенні вказаних вимог.
Дослідивши матеріали цивільної справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційну скаргу слід відхилити, оскаржувані рішення залишити без змін, виходячи з наступного.
Згідно ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Колегією суддів встановлено та вбачається з матеріалів справи, що оскаржувані рішення судів першої та апеляційної інстанцій ухвалені з дотриманням норм матеріального та процесуального права.
Доводи касаційної скарги не спростовують висновків місцевого та апеляційного судів, обґрунтовано викладених в мотивувальних частинах оскаржуваних рішень.
Судами попередніх інстанцій повно встановлені фактичні обставини справи на основі об'єктивної оцінки наданих сторонами доказів та вірно застосовані норми матеріального права до спірних правовідносин.
Апеляційний суд дав належну оцінку законності та обґрунтованості рішення місцевого суду. Належним чином перевірив встановлені судом фактичні обставини справи з урахуванням зібраних доказів та дійшов обґрунтованого висновку щодо відсутності правових підстав для скасування рішення місцевого суду.
За таких обставин, правові підстави для скасування оскаржуваних рішень відсутні.
Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, -
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_5 відхилити, рішення Слов'янського міськрайонного суду Донецької області від 10 листопада 2011 року, ухвалу апеляційного суду Донецької області від 31 липня 2012 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді: Умнова О.В. Гримич М.К. Колодійчук В.М.