Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
24 жовтня 2012 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Кузнєцова В.О.,
суддів: Дербенцевої Т.П., Ізмайлової Т.Л.,
Карпенко С.О., Наумчука М.І.,
розглянувши цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до Краматорської міської ради про відмову у переоформленні земельної ділянки, за касаційною скаргою ОСОБА_3 на ухвалу Краматорського міського суду Донецької області від 30 березня 2012 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 26 червня 2012 року,
в с т а н о в и л а:
У березні 2012 року ОСОБА_3 звернулася в суд з позовом до Краматорської міської ради про відмову у переоформленні земельної ділянки.
Ухвалою Краматорського міського суду Донецької області від 30 березня 2012 року, залишеною без змін ухвалою апеляційного суду Донецької області від 26 червня 2012 року, відмовлено у відкритті провадження у зазначеній справі.
ОСОБА_3 звернулася до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ із касаційною скаргою, в якій просить оскаржувані судові рішення скасувати, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, і прийняття нове рішення, яким її позовні вимоги задовольнити.
Касаційна скарга підлягає задоволенню частково.
Відмовляючи у відкритті провадження у справі, суд першої інстанції, з висновками якого погодився і суд апеляційної інстанції, виходив із того, що спір виник між фізичною особою і суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішення, тому підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства.
Однак погодитись з такими висновками неможливо.
Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 3 КАС України справа адміністративної юрисдикції - переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.
Адміністративний позов - звернення до адміністративного суду про захист прав, свобод та інтересів у публічно-правових відносинах (п. 6 ч. 1 ст. 3 КАС України).
Однак, як убачається з матеріалів справи, спір, що виник, стосується захисту прав, що виникають із земельних відносин. Позивач, звертаючись до суду, обґрунтовує своє право на земельну ділянку тим, що на даній земельній ділянці розташований гараж, який вона в 1969 році побудувала разом із своїм чоловіком.
Оскільки гараж є спільною сумісною власністю подружжя, а належну чоловікові частину в цьому майні вона успадкувала після його смерті, то позивач вважала, що у неї виникло право на земельну ділянку на якій він знаходиться.
Критеріями розмежування справи цивільного судочинства від справи адміністративного судочинства є одночасно: суб'єктивний склад учасників процесу та характер спірних правовідносин.
Незважаючи на те, що відповідачем у справі є суб'єкт владних повноважень, пред'явлений позивачем для вирішення судом спір не є публічно-правовим, оскільки виникає із земельних правовідносин і згідно з підставами та предметом позову стосується оскарження рішення органу місцевого самоврядування у зв'язку із захистом права на користування земельною ділянкою на якій знаходиться гараж.
З огляду на те, що поданий ОСОБА_3 позов стосується захисту її прав, що виникли із земельних відносин, то він відповідно до ч. 1 ст. 15 ЦПК України підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.
Суди відмовляючи, у відкритті провадження у справі, помилково вважали даний спір публічно-правовим, допустили порушення процесуального закону, тому оскаржувані ухвали не можна визнати законними, в зв'язку з чим вони підлягають скасуванню, а питання про відкриття провадження у справі передачі на новий розгляд до суду першої інстанції.
Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,
ухвалила:
Касаційну скаргу ОСОБА_3 задовольнити частково.
Ухвалу Краматорського міського суду Донецької області від 30 березня 2012 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 26 червня 2012 року скасувати, а питання про відкриття провадження у справі передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий В.О. Кузнєцов Судді: Т.П. Дербенцева Т.Л. Ізмайлова С.О. Карпенко М.І. Наумчук