Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
19 жовтня 2012 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Умнової О.В., Гримич М.К., Колодійчука В.М.,розглянувши у попередньому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5, ОСОБА_6, приватного нотаріуса Дергачівського районного нотаріального округу ОСОБА_7 про визнання недійсними довіреностей та договору купівлі-продажу житлового будинку з надвірними спорудами, за касаційною скаргою ОСОБА_5, ОСОБА_6 на рішення Дергачівського районного суду Харківської області від 17 травня 2012 року, ухвалу апеляційного суду Харківської області від 17 липня 2012 року, -
в с т а н о в и л а:
У березні 2011 року ОСОБА_4 звернулася до суду з позовом, в якому просила визнати недійсною її довіреність, видану 23 жовтня 2008 року на ім'я ОСОБА_6, посвідчену приватним нотаріусом Дергачівського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за реєстровим №7726 з моменту її видачі; визнати недійсним договір купівлі-продажу жилого будинку з надвірними будівлями АДРЕСА_1, укладеному ОСОБА_6 від її імені та її довіреністю.
Рішенням Дергачівського районного суду Харківської області від 17 травня 2012 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Харківської області від 17 липня 2012 року, зазначений позов задоволений. Визнана недійсною довіреність ОСОБА_4, посвідчену 23 жовтня 2008 року приватним нотаріусом Дергачівського районного нотаріального округу ОСОБА_7 за реєстровим №7726 на ім'я ОСОБА_6 Визнаний недійсним договір купівлі-продажу жилого будинку з надвірними спорудами, розташованого за адресою: АДРЕСА_1, укладений між ОСОБА_6 та ОСОБА_5, посвідчений 17 листопада 2008 року приватним нотаріусом Дергачівського районного нотаріального округу ОСОБА_7 за реєстровим №8112.
ОСОБА_5, ОСОБА_6, не погоджуючись з даними рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій подали касаційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, просять їх скасувати з направленням справи до місцевого суду на новий розгляд.
Дослідивши матеріали цивільної справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційну скаргу слід відхилити, оскаржувані рішення залишити без змін, виходячи з наступного.
Згідно ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Колегією суддів встановлено та вбачається з матеріалів справи, що оскаржувані рішення судів першої та апеляційної інстанцій ухвалені з дотриманням норм матеріального та процесуального права.
Доводи касаційної скарги не спростовують висновків місцевого та апеляційного судів, обґрунтовано викладених в мотивувальних частинах оскаржуваних рішень.
Судами попередніх інстанцій повно встановлені фактичні обставини справи на основі об'єктивної оцінки наданих сторонами доказів та вірно застосовані норми матеріального права до спірних правовідносин.
Апеляційний суд дав належну оцінку законності та обґрунтованості рішення місцевого суду. Належним чином перевірив встановлені судом фактичні обставини справи з урахуванням зібраних доказів та дійшов обґрунтованого висновку щодо відсутності правових підстав для скасування рішення місцевого суду.
За таких обставин, правові підстави для скасування оскаржуваних рішень відсутні.
Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, -
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_5, ОСОБА_6 відхилити, рішення Дергачівського районного суду Харківської області від 17 травня 2012 року, ухвалу апеляційного суду Харківської області від 17 липня 2012 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді: Умнова О.В. Гримич М.К. Колодійчук В.М.