Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У х в а л а
іменем україни
19 жовтня 2012 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Юровської Г.В., Мазур Л.М., Маляренка А.В.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 про визнання договорів недійсними, за касаційною скаргою ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 на рішення Гагарінського районного суду м. Севастополя від 11 листопада 2011 року та ухвалу апеляційного суду м. Севастополя від 17 квітня 2011 року,
в с т а н о в и л а:
ОСОБА_4 звернувся до суду з вищезазначеним позовом, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що він є співвласником квартири АДРЕСА_1. Відповідач ОСОБА_6, яка також є співвласником вказаної квартири, 31 березня 2007 року незаконно, без його відома подарувала квартиру відповідачу ОСОБА_5, яка, в свою чергу, продала квартиру рідному діду, ОСОБА_7 Із наведених підстав позивач просив визнати вказані вище договори дарування й купівлі-продажу недійсними.
Рішенням Гагарінського районного суду м. Севастополя від 11 листопада 2011 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду м. Севастополя від 17 квітня 2011 року, позов задоволено.
У касаційній скарзі відповідачі просять скасувати судові рішення першої й апеляційної інстанцій, обґрунтовуючи свою вимогу порушенням судами норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.
Задовольняючи позов ОСОБА_4, суд першої інстанції, з висновком якого погодився й апеляційний суд, дослідивши докази у справі й давши їм належну оцінку, а також врахувавши обставини справи, дійшов правильного висновку у зв'язку з доведеністю позову відповідно до вимог ст.ст. 10, 60 ЦПК України та наявності передбачених законом підстав для визнання недійсними договорів дарування й купівлі-продажу, внаслідок укладення яких було порушено права позивача, як співвласника квартири.
Суди повно та всебічно розглянули справу, правильно визначились з характером спірних правовідносин та нормою права, яка підлягає застосуванню.
Наведені в касаційній скарзі доводи висновків судів не спростовують, отже, рішення судів ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права.
Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 відхилити.
Рішення Гагарінського районного суду м. Севастополя від 11 листопада 2011 року та ухвалу апеляційного суду м. Севастополя від 17 квітня 2011 року залишити без зміни.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді: Г.В. Юровська Л.М. Мазур А.В. Маляренко