Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
15 жовтня 2012 року м. Київ
( Додатково див. ухвалу апеляційного суду Чернігівської області (rs24530070) )
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ в складі:
Черненко В.А., Диби В.Г., Червинської М.Є.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за поданням головного державного виконавця відділу примусового виконання рішень управління юстиції у Чернігівській області ОСОБА_4 про обмеження у праві виїзду за межі України керівника приватного сільськогосподарського підприємства "Дмитрівський хліб" ОСОБА_5, за касаційною скаргою ОСОБА_5 на ухвалу Деснянського районного суду м. Чернігова від 23 квітня 2012 року та ухвалу апеляційного суду Чернігівської області від 1 червня 2012 року,
в с т а н о в и л а :
Ухвалою Деснянського районного суду м. Чернігова від 23 квітня 2012 року, залишеною без змін ухвалою апеляційного суду Чернігівської області від 1 червня 2012 року, подання головного державного виконавця відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби в особі Головного управління юстиції у Чернігівській області ОСОБА_4 задоволено.
Обмежено боржника керівника приватного сільськогосподарського підприємства "Дмитрівський хліб" ОСОБА_5, який народився у 1977 році у м. Бахмач Чернігівської області, у праві виїзду за межі України без вилучення паспортного документа до виконання зобов'язань за рішеннями суду по стягненню заборгованості за наступними документами, а саме: наказом №14/249 від 16 грудня 2007 року, виданим Господарським судом Чернігівської області; наказом №14/250 від 16 листопада 2007 року, виданим Господарським судом Чернігівської області; наказом №20/14 від 26 лютого 2009 року, виданим Господарським судом Чернігівської області; наказом №20/14 від 26 лютого 2009 року, виданим Господарським судом Чернігівської області; наказом №8/103 від 2 серпня 2012 року, виданим Господарським судом Чернігівської області; постановою про стягнення витрат, пов'язаних з організацією та проведенням виконавчих дій № б/н від 1 грудня 2011 року, що видав відділ примусового виконання рішень управління юстиції Чернігівської області.
У касаційній скарзі ОСОБА_5, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просить ухвали судів першої та апеляційної інстанцій скасувати, провадження у справі закрити.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, законність та обґрунтованість ухвали суду першої інстанції та ухвали апеляційного суду у межах касаційного оскарження, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Доводи касаційної скарги, матеріали витребуваної справи, зміст оскаржуваних ухвал суду першої та апеляційної інстанцій, не дають підстав для висновку про порушення судами норм матеріального та процесуального права, які передбачені ст.ст. 338- 341 ЦПК України як підстави для скасування рішень.
Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_5 відхилити.
Ухвалу Деснянського районного суду м. Чернігова від 23 квітня 2012 року та ухвалу апеляційного суду Чернігівської області від 1 червня 2012 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Колегія суддів:
В.А. Черненко
В.Г. Диба
М.Є. Червинська