Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
12 вересня 2012 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ в складі:
Червинської М.Є., Гулька Б.І., Черненко В.А.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до державного підприємства «Луганськвугілля» в особі відокремленого підрозділу шахтоуправління «Луганське», треті особи: ОСОБА_5, відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Луганську, про відшкодування моральної шкоди за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення апеляційного суду Луганської області від 23 квітня 2012 року,
в с т а н о в и л а:
У травні 2011 року позивач звернувся в суд із указаним позовом, посилаючись на те, що 26 серпня 2003 року та 17 лютого 2005 року він отримав травми на виробництві, унаслідок чого його позивача було визнано інвалідом 3 групи, згідно із довідок до акту МСЕК від 4 вересня 2006 року. Причинами нещасних випадків в актах зазначено відсутність інструктажу по безпечним прийомам ведення робіт по обслуговуванню стрічкового конвеєру. Причиною інвалідності є трудове каліцтво, унаслідок чого ОСОБА_4 було переведено із проходчика 5-го розряду на поверхового горно робочого, де він працює понад шість років.
У зв'язку із характером, глибиною душевних, емоційних, моральних страждань, їх тривалістю, ураховуючи інвалідність, втрату працездатності, у урахуванням уточнень позовних вимог, позивач просив суд стягнути з відповідача на його користь у рахунок відшкодування моральної шкоди суму у розмірі 300 тис. грн..
Рішенням Артемівського районного суду м. Луганська від 23 лютого 2012 року у задоволенні позову відмовлено.
Рішенням апеляційного суду Луганської області від 23 квітня 2012 року рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове рішення про часткове задоволення позову. Стягнуто із ДП «Луганськвугілля» в особі відокремленого підрозділу шахтоуправління «Луганське» на користь ОСОБА_4 у рахунок відшкодування моральної шкоди суму у розмірі 10 тис. грн.
У касаційній скарзі ОСОБА_4 просить скасувати рішення апеляційного суду, посилаючись на неправильне застосування норм матеріального права та порушення норм процесуального права, та ухвалити нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги у повному розмірі.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, законність та обґрунтованість рішення суду в межах касаційного оскарження, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Згідно із ч. 1 ст. 1168 ЦК України моральна шкода, завдана каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, може бути відшкодована одноразово або шляхом здійснення щомісячних платежів.
Установивши, що моральна шкода була завдана ОСОБА_4 під час виконання ним своїх трудових обов'язків, апеляційний суд дійшов обґрунтованого висновку про наявність правових підстав для покладення на відповідача обов'язку відшкодувати моральну шкоду, завдану позивачу. При визначенні розміру моральної шкоди, яка підлягає відшкодуванню на користь позивача, апеляційний суд виходив із засад розумності, вважен6ості та справедливості.
Таким чином, доводи касаційної скарги та зміст оскаржуваного рішення суду, не дають підстав для висновку, що апеляційним судом при розгляді справи були допущені порушення норм матеріального чи процесуального права, тому колегія суддів вважає за необхідне касаційну скаргу відхилити.
Керуючись ст. ст. 332, 336, 337 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити.
Рішення апеляційного суду Луганської області від 23 квітня 2012 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Колегія суддів: М.Є. Червинська Б.І. Гулько В.А. Черненко