• Податковий кредит при проведенні ремонту за рахунок спеціального фонду


Компанією проведено ремонт орендованого приміщення. Фінансування ремонту здійснюється за рахунок спеціального фонду Державного бюджету України. Чи має право компанія віднести до складу податкового кредиту ПДВ, нарахований при проведенні ремонту, а вартість ремонту після його закінчення амортизувати за нормами, передбаченими для групи 1 основних засобів?

 

Під терміном «амортизація основних фондів i нематеріальних активів» слід розуміти поступове віднесення витрат на їх придбання, виготовлення або поліпшення на зменшення скоригованого прибутку платника податку в межах норм амортизаційних відрахувань, установлених пп. 8.1.1 п. 8.1 ст. 8 Закону № 334/94-ВР.
Амортизації підлягають витрати платника податку на проведення всіх видів ремонту, реконструкції, модернізації та інших видів поліпшення основних фондів.
У зв’язку з тим, що фінансування ремонту приміщення здійснюється не платником податку, а за рахунок спеціального фонду державного бюджету, i відповідно компанія витрат на ремонт не здійснює, то вона не має права амортизувати витрати на ремонт основних засобів.
Податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, сплачених (нарахованих) платником ПДВ у звітному періоді у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації (пп. 7.4.1 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).
Враховуючи те, що підприємство не має права амортизувати витрати на ремонт орендованого приміщення та прилеглих територій, який здійснюється за рахунок спеціального фонду Державного бюджету України, суми ПДВ, нараховані (сплачені) у складі витрат, пов’язаних з проведенням такого ремонту, не можуть бути включені до складу податкового кредиту.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 39 жовтень 2003 року