• Доходи андеррайтера


Чи підлягають обкладанню ПДВ доходи, отримані андеррайтером від надання послуг з первинного розміщення корпоративних облігацій суб’єктів підприємницької діяльності?

 

Як визначено Рішенням № 322, андеррайтер — це юридична особа, яка відповідно до укладеного з емітентом договору андеррайтингу здійснює розміщення облігацій емітента. Андеррайтером може бути виключно особа, яка в установленому порядку одержала ліцензію на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів — діяльності з випуску та обігу цінних паперів (торговець цінними паперами).
Згідно із Законом № 2121-III андеррайтинг — це купівля на первинному ринку цінних паперів з наступним їх перепродажем інвесторам; укладання договору про гарантування повного або часткового продажу цінних паперів емітента інвесторам, про повний або частковий їх викуп за фіксованою ціною з наступним перепродажем або про покладання на покупця обов’язку робити все можливе, щоб продати якомога більше цінних паперів, не беручи зобов’язання придбати будь-які цінні папери, що не були продані.
Не є об’єктом оподаткування операції з випуску (емісії), розміщення у будь-які форми управління та продажу за кошти цінних паперів, випущених в обіг (емітованих) суб’єктами підприємницької діяльності, Національним банком України, Міністерством фінансів України, органами місцевого самоврядування відповідно до закону, включаючи приватизаційні та компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, житлові чеки, земельні бони та деривативи; обміну зазначених цінних паперів на інші цінні папери; розрахунково-клірингової, реєстраторської та депозитарної діяльності на ринку цінних паперів, а також діяльності з управління активами. Норми цього підпункту не застосовуються до операцій з продажу бланків дорожніх, банківських та особистих чеків, цінних паперів, розрахункових та платіжних документів, пластикових (розрахункових) карток (пп. 3.2.1 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР).
Крім того, не є об’єктом оподаткування ПДВ операції з надання комісійних (брокерських) та дилерських послуг з торгівлі або управління цінними паперами, в тому числі приватизаційними та компенсаційними паперами (сертифікатами), інвестиційними сертифікатами, житловими чеками, земельними бонами та деривативами на ринку цінних паперів України, а також деривативами на фондових, валютних i товарних біржах, створених у порядку, передбаченому відповідними законами (пп. 3.2.7 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР).
Таким чином, операції андеррайтингу є складовою частиною операцій, які згідно з підпунктами 3.2.1 та 3.2.7 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР не є об’єктами оподаткування.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 39 жовтень 2003 року