• Ввезення основних фондів у розібраному вигляді


Який порядок обкладання ПДВ операцій із ввезення основних фондів у розібраному вигляді? Чи відрізняється він при здійсненні операцій із ввезення товарів та основних фондів на митну територію України як внеску іноземного інвестора до статутного фонду підприємства?

 

Операції з ввезення (пересилання) товарів на митну територію України є об’єктом оподаткування ПДВ (пп. 3.1.2 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР).
Разом з тим установлено, що операції з передачі основних фондів як внеску до статутного фонду юридичної особи для формування її цілісного майнового комплексу в обмін на емітовані нею корпоративні права, у тому числі при ввезенні основних фондів на митну територію України (крім підакцизних товарів), не є об’єктом оподаткування ПДВ (пп. 3.2.8 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР).
При цьому слід зазначити, що контроль за справлянням i перерахуванням податку до бюджету під час ввезення (пересилання) товарів на митну територію України здійснюють митні органи (п. 10.2 ст. 10 Закону № 168/97-ВР).
Як зазначено в листі № 11/1-15-11763-ЕП, застосування норм пп. 3.2.8 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР до матеріальних цінностей, що переміщуються через митний кордон України, можливе лише за умови віднесення їх до поняття «основні фонди», визначеного Законом № 334/94-ВР, Класифікацією основних фондів та ПБО 7.
Враховуючи вищевикладене, операції з ввезення на митну територію України як внеску до статутного фонду юридичної особи в обмін на емітовані нею корпоративні права інших товарно-матеріальних цінностей, відмінних від основних фондів, підлягають обкладанню ПДВ на загальних підставах.
Водночас Інструкцією про порядок заповнення вантажної митної декларації, затвердженою наказом № 307, передбачено зазначати у ВМД дані про товар у графах 31 «Вантажні місця та опис товару» i 33 «Код товару» згідно з УКТ ЗЕД. При цьому в розділі двадцятому Митного тарифу України передбачено, що термін «збірні будівельні конструкції» товарної позиції 9406 означає конструкції, зібрані на заводі або ті, що поставляються як сукупність окремих елементів для складання на місці, наприклад збірні будинки, магазини, контори, школи, ангари, гаражі або аналогічні конструкції.
Таким чином, у разі визначення у графі 33 ВМД коду товару, що ввозиться на митну територію України в розібраному вигляді за позицією 9406, який є невід’ємною частиною основного фонду як внеску іноземного інвестора до статутного фонду підприємства, на таку операцію може бути поширена норма пп. 3.2.8 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 39 жовтень 2003 року