• Прострочена дебіторська заборгованість


У лютому 2000 р. ТОВ відвантажило ЗАТ готову продукцію власного виробництва. У березні 2000 р. закінчився термін відстрочки сплати відповідно до договору, але заборгованість не було погашено. Досудове врегулювання заборгованості результатів не дало. У квітні 2001 р. згідно з висновком суду ТОВ було зменшено суму валових доходів та податкового кредиту з ПДВ. У березні 2002 р. за самостійним рішенням ТОВ збільшено суму валових доходів на суму заборгованості та податкового кредиту. ЗАТ до сьогоднішнього часу з ТОВ не розрахувалось. Чи правильно проведено зазначені коригування?

 

Відповідно до норм чинного законодавства ТОВ за звітний період, коли відбулась операція з відвантаження готової продукції, тобто за лютий 2000 р., повинно було збільшити валові доходи та нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ. Оскільки у питанні не зазначено конкретні дії ТОВ стосовно можливості погашення дебіторської заборгованості та результатів розгляду справи судом, то при вирішенні цього питання слід керуватись п. 4.5 ст. 4 Закону № 168/97-ВР. А саме: якщо після продажу товарів (робіт, послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації за продаж товарів (робіт, послуг), включаючи перерахунок у разі повернення проданих товарів чи права власності на такі товари продавцю, а також у зв’язку з визнанням боргу покупця безнадійним у порядку, визначеному законодавством України, податок, нарахований у зв’язку з таким продажем, перераховується відповідно до змін бази оподаткування (п. 4.5 ст. 4 Закону № 168/97-ВР). При цьому продавець зменшує суму податкового зобов’язання на суму надмірно нарахованого податку, а покупець, відповідно, збільшує суму податкового зобов’язання на таку саму суму в період, протягом якого було зменшено суму компенсацій продавцю. У зворотному порядку відбувається перегляд сум податкових зобов’язань при збільшенні суми компенсації продавцю.
Порядок, передбачений вищезазначеним пунктом, не застосовується для перегляду цін за операціями, якщо хоч одна із сторін такої операції не є платником ПДВ, за винятком операції з перегляду цін, пов’язаних з виконанням гарантійних зобов’язань.
Правила, визначені цим пунктом, застосовуються також при збільшенні суми валових витрат або валового доходу платника цього податку внаслідок проведення процедур врегулювання сумнівної або безнадійної заборгованості відповідно до положень ст. 12 Закону № 334/94-ВР чи визнання боргу покупця безнадійним з інших причин, визначених законом.
Якщо в результаті врегулювання безнадійної заборгованості у продавця відбувається збільшення валових витрат на суму заборгованості, то відповідно i коригуються податкові зобов’язання з ПДВ за відповідний звітний період.
У разі якщо продавець зобов’язаний збільшити валовий дохід відповідного податкового періоду на суму заборгованості (її частини), попередньо віднесеної ним до складу валових витрат згідно з пп. 12.1.1 п. 12.1 п. 12 Закону № 334/94-ВР, то й ПДВ також перераховується відповідно до змін бази оподаткування.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 39 жовтень 2003 року