Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У х в а л а
іменем України
6 серпня 2012 року м. Київ
( Додатково див. ухвалу апеляційного суду Харківської області (rs22063384) )
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Наумчука М.І.,
суддів: Касьяна О.П., Мостової Г.І.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до садового товариства «Приозерне» про відновлення порушеного права на електропостачання, за касаційною скаргою
Селезньової О.М., яка діє від імені садового товариства «Приозерне», на рішення Валківського районного суду Харківської області від 16 грудня
2011 року та ухвалу апеляційного суду Харківської області від 28 лютого 2012 року,
в с т а н о в и л а:
У липні 2011 року ОСОБА_1 звернулась до суду з указаним позовом. Посилалась на те, що вона з 1990 року є членом садового товариства «Приозерне» та власником садового будинку, розташованого на земельній ділянці АДРЕСА_1. Будинок було підключено в установленому законом порядку до електропостачання та встановлено електролічильник, який був опломбований електриком садового товариства «Приозерне». Однак, 17 жовтня 2010 року її будинок було відключено від електропостачання, у зв'язку з невиконанням постанови садового товариства «Приозерне» від 4 вересня 2010 року, якою було накладено штраф у розмірі 1330 грн. за крадіжку електроенергії. Вважала вказану постанову такою, що не відповідає дійсності, оскільки нею були сплачені усі платежі за спожиту електроенергію і ніяких порушень нею не допускалось. Посилаючись на наведене, просила задовольнити її позовні вимоги.
Рішенням Валківського районного суду Харківської області від
16 грудня 2011 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Харківської області від 28 лютого 2012 року, позовні вимоги ОСОБА_1 задоволено. Відновлено порушене право ОСОБА_1 щодо користування електроенергією на ділянці АДРЕСА_1 СТ «Приозерне» Валківського району Харківської області за адресою: АДРЕСА_1. Зобов'язано голову правління
СТ «Приозерне» видати розпорядження про підключення електроенергії до садового будинку АДРЕСА_1, що належить ОСОБА_1 та розташований за вказаною адресою.
У касаційній скарзі Селезньова О.М., яка діє від імені садового товариства «Приозерне», просить скасувати судові рішення, посилаючись на порушення судами норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права, закрити провадження у справі.
Статтею 337 ЦПК України визначено, що суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу, якщо визнає, що рішення ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Згідно із ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Зроблений судами висновок про недоведеність безоблікового використання електроенергії ОСОБА_1 є правильним і відповідає обставинам справи та поданим сторонами доказам. Тому, судом першої інстанції обґрунтовано задоволено поданий позов.
Порушень норм процесуального права та неправильного застосування норм матеріального права не встановлено.
Керуючись статтями 332, 336, 337 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу Селезньової О.М., яка діє від імені садового товариства «Приозерне», відхилити.
Рішення Валківського районного суду Харківської області від
16 грудня 2011 року та ухвалу апеляційного суду Харківської області від
28 лютого 2012 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді:
М.І. Наумчук
О.П. Касьян
Г.І. Мостова