Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
іменем України
02 серпня 2012 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Ситнік О.М., Горелкіної Н.А., Євграфової Є.П.,
розглянувши у попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5 про стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини, за касаційною скаргою представника ОСОБА_5 - ОСОБА_6 на рішення Алчевського міського суду Луганської області від 26 грудня 2011 року та рішення апеляційного суду Луганської області від 23 квітня 2012 року, -
В С Т А Н О В И Л А:
ОСОБА_4 звернулася до суду з позовом про стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини ОСОБА_7 у твердій грошовій сумі у розмірі 1 500 грн. щомісяця, до закінчення дитиною навчання, але не більш ніж до досягнення 23 років.
Свої позовні вимоги мотивувала тим, що ОСОБА_4 та ОСОБА_5 перебували у зареєстрованому шлюбі, від якого 14 травня 1993 року народився син ОСОБА_7 Шлюб між сторонами розірвано 02 листопада 1995 року.
Згідно рішення Алчевського міського суду Луганської області відповідач виплачував аліменти на утримання сина до досягнення ним повноліття, але рішення суду відповідач належним чином не виконував, у зв'язку з чим він має заборгованість.
З 01 вересня 2010 року ОСОБА_7 навчається на денній формі навчання у Національному університеті імені Ярослава Мудрого у м. Харкові та на заочній формі навчання у Харківський національній академії міського господарства. Плата за навчання складає 3 800 грн. за рік.
ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_7 виповнилося 18 років. Місячні затрати на його утримання складають: 300 грн. на проїзд, 1 500 грн. на харчування, 800 грн. на квартиру, 3 800 грн. на навчання. Оскільки відповідач в утриманні сина участі не приймає, офіційно не працює, але заробляє на життя виїжджаючи на роботу за кордон, позивачка просила стягнути з відповідача аліменти у твердій грошовій сумі у 1 500 грн. щомісячно до закінчення сином навчання.
Рішенням Алчевського міського суду Луганської області від 26 грудня 2011 року, позов задоволено частково. Стягнуто з ОСОБА_5 на користь ОСОБА_4 аліменти на утримання повнолітнього сина - ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1, у твердій грошовій сумі 1 300 грн. з усіх видів його заробітку (доходів) кожного місяця, починаючи з 06 жовтня 2011 року до закінчення навчання, тобто до 30 червня 2013 року.
Рішенням апеляційного суду Луганської області від 23 квітня 2012 року апеляційну скаргу ОСОБА_5 задоволено частково. Рішення Алчевського міського суду Луганської області від 26 грудня 2011 року скасовано. Позов задоволено частково. Стягнуто з ОСОБА_5 на користь ОСОБА_4 аліменти на утримання повнолітнього сина - ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1, у твердій грошовій сумі у 460 грн. щомісячно, починаючи з 06 жовтня 2011 року до закінчення навчання, але не більш ніж до досягнення ним двадцятитрирічного віку.
У касаційній скарзі представник ОСОБА_5 - ОСОБА_6, мотивуючи свою вимогу порушенням судами норм матеріального та процесуального права, просить скасувати рішення суду першої та апеляційної інстанції, та направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційних скарг, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на наступне.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Судом апеляційної інстанції, відповідно до ст. 212 ЦПК України, повно і всебічно досліджено та оцінено обставини у справі.
Суд першої інстанції, частково задовольняючи позовні вимоги про стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини, виходив з того, що відповідач має можливість платити аліменти у твердій грошовій сумі та визначив доцільним розмір аліментів 1 300 грн. щомісячно до закінчення ОСОБА_7 навчання.
Суд апеляційної інстанції, скасовуючи рішення суду першої інстанції та ухвалюючи нове рішення про зменшення розміру аліментів до 460 грн., виходив з того, що суд першої інстанції жодним чином не аргументував, чому він дійшов висновку щодо стягнення аліментів саме у такому розмірі, а тому рішення ґрунтується на припущеннях.
При визначенні розміру аліментів судом апеляційної інстанції враховано, що ОСОБА_7 навчається на денній формі навчання у Національному університеті імені Ярослава Мудрого у м. Харкові та на заочній формі навчання у Харківський національній академії міського господарства (а.с. 9-10).
Вартість навчання у Харківський національній академії міського господарства становить 3 800 грн. на рік (а.с. 8), проїзд - 300 грн., 800 грн. - оренда житла, всього на місяць витрати складають - 1 417 грн. ОСОБА_7 отримує стипендію у розмірі 724 грн. 51 коп. (а.с. 77).
Відповідно до ст. ч. 1 ст. 199 СК України, якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. За ст. 200 СК України суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у ст. 182 СК України.
Відповідно до ст. ст. 10, 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених ЦПК України (1618-15) . Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі.
Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.
Суд апеляційної інстанції обґрунтовано визначав розмір аліментів у твердій грошовій сумі 460 грн. щомісячно, починаючи з 06 жовтня 2011 року до закінчення навчання, але не більш ніж до досягнення ним двадцятитрирічного віку. ОСОБА_5 у заяві, яка міститься у матеріалах справи на а.с. 79 визнав можливість сплачувати аліменти.
Доводи касаційної скарги на правильність висновків суду не впливають та їх не спростовують.
Згідно ст. 337 ЦПК України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу, якщо визнає, що рішення ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Судом апеляційної інстанції при розгляді справи дотримано вимоги закону, всебічно, повно й об'єктивно з'ясовані обставини справи та надана їм належна оцінка, у зв'язку з чим колегія суддів вважає за необхідне касаційну скаргу відхилити, а рішення суду апеляційної інстанції залишити без змін.
Керуючись ст. ст. 332, 336, 337 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу представника ОСОБА_5 - ОСОБА_6 відхилити.
Рішення апеляційного суду Луганської області від 23 квітня 2012 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Колегія суддів : Ситнік О.М., Горелкіна Н.А., Євграфова Є.П.