Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
14 червня 2012 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Закропивного О.В., Червинської М.Є., Черненко В.А.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до садового товариства «Восход» про визнання незаконними рішення правління, рішення зборів уповноважених членів товариства, зобов'язання визначити розмір членських внесків в абсолютній величині за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення Станично-Луганського районного суду Луганської області від 9 грудня 2011 року та рішення апеляційного суду Луганської області від 6 лютого 2012 року,
в с т а н о в и л а:
У квітні 2011 року ОСОБА_4 звернувся до суду з указаним вище позовом, посилаючись на те, що він з листопада 1985 року є членом СТ «Восход», має приватизовану земельну ділянку, площею 0,12 га, розташовану у вказаному товаристві по АДРЕСА_1. Для розвитку інфраструктури садового товариства позивач сплачував цільові внески і тому вважає себе учасником вказаних пільг та користується ними на законних підставах. Оплату за спожиту електричну енергію він сплачує регулярно в установлені терміни до Станично-Луганських РЕМ через бухгалтерію садового товариства, при цьому користується опломбованим приладом обліку спожитої електроенергії, який знаходиться в його будинку на садовій ділянці. Наприкінці жовтня 2010 року за усним розпорядженням голови садового товариства, без повідомлення та зазначення причин, його будинок в садовому товаристві був відключений від електромережі. На неодноразові письмові заяви щодо відновлення електропостачання, голова садового товариства жодних заходів не приймав, на скарги відповіді не надавав. До теперішнього часу позивач не ознайомлений з протоколом правління садового товариства про відключення його будинку від електромережі. Голова правління ОСОБА_5 в усній формі повідомила про те, що він порушив статут СТ «Восход». Внаслідок безпідставного відключення від електропостачання позивач позбавлений можливості здійснювати будь-яку діяльність на свої й ділянці. Просив визнати незаконним рішення правління СТ «Восход» від 4 травня 2010 року за № 27 «Про відключення електроенергії на ділянці по АДРЕСА_1»; визнати незаконним рішення зборів уповноважених членів СТ «Восход» 2010 року щодо прийняття постанови про відключення боржників по сплаті членських внесків від інфраструктури садового товариства; визнати незаконним рішення зборів уповноважених членів товариста 2010 року щодо розрахунку членських внесків, а саме: 12 грн за 100 кв.м., займаної площі та зобов'язати правління садового товариства визначити розмір членських внесків в абсолютній величині.
Рішенням Станично-Луганського районного суду Луганської області від 9 грудня 2011 року у задоволенні позову ОСОБА_4 відмовлено.
Рішенням апеляційного суду Луганської області від 6 лютого 2012 року рішення районного суду змінено та ухвалено нове рішення, яким скасовано рішення в частині відмови у задоволенні позовних вимог про визнання незаконним рішення правління СТ «Восход» № 27 від 4 травня 2010 року «Про відключення електроенергії на ділянці по АДРЕСА_1» та ухвалено в цій частині нове рішення, яким визнано незаконним рішення правління садівничого товариства «Восход» № 27 від 4 травня 2010 року в частині відключення електроенергії на ділянці по АДРЕСА_1, яка належить ОСОБА_4 У решті рішення залишено без змін.
У касаційній скарзі ОСОБА_4 просить скасувати судові рішення та ухвалити нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги у повному обсязі, мотивуючи свої вимоги тим, що судами порушені норми процесуального права та неправильно застосовані норми матеріального права.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на таке.
Згідно із ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Встановлено й вбачається з матеріалів справи, що судові рішення ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права. Доводи касаційної скарги та зміст оскаржуваних судових рішень не дають підстав для висновку, що судами при розгляді справи були допущені порушення норм матеріального чи процесуального права, таким чином, колегія суддів вважає за необхідне касаційну скаргу відхилити.
Керуючись ст. ст. 332, 336, 337 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити, рішення Станично-Луганського районного суду Луганської області від 9 грудня 2011 року в нескасованій при апеляційному перегляді частині та рішення апеляційного суду Луганської області від 6 лютого 2012 року, залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді: О.В. Закропивний М.Є. Червинська В.А. Черненко