Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У х в а л а
іменем україни
11 квітня 2012 рокум. Київ
( Додатково див. ухвалу апеляційного суду Київської області (rs21259463) )
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Висоцької В.С. Савченко В.О. Фаловської І.М.
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4, ОСОБА_5 до ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, треті особи Броварська районна державна нотаріальна контора, ОСОБА_9 про визнання права власності на спадкове майно, визнання договорів купівлі - продажу та дарування недійсними за касаційною скаргою ОСОБА_10 на рішення Броварського міськрайонного суду Київської області від 26 вересня 2011 року та ухвалу апеляційного суду Київської області від 6 грудня 2011 року,
в с т а н о в и л а:
У березні 2011 року позивачі звернулися до суду з позовом про визнання права власності на спадкове майно, визнання договорів купівлі-продажу та дарування недійсними. Позовні вимоги мотивували тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року померла ОСОБА_11, яка 8 листопада 2006 року склала заповіт в рівних частках на користь їх та їх брата ОСОБА_5 Прийняти спадщину вони не могли, оскільки 31 липня 2004 року за договором дарування житловий будинок з надвірними будівлями було подаровано матір'ю, від імені якої за довіреністю діяла ОСОБА_12, ОСОБА_6. Рішенням Броварського міськрайонного суду від 3 червня 2009 року було визнано договір дарування житлового будинку з надвірними будівлями недійсним. Незважаючи на знаходження справи в суді та своєчасне їх звернення до державної нотаріальної контори, відповідач ОСОБА_6 продав житловий будинок з надвірними будівлями відповідачу ОСОБА_7 Вказує, що рішенням Броварського міськрайонного суду від 3 червня 2009 року фактично поновлено їх права як спадкоємців на все майно, яке залишилося після смерті матері ОСОБА_11, згідно із заповітом від 8 листопада 2006 року, складеним нею на випадок своєї смерті.
Позивачі просили визнати за ними та ОСОБА_5 в рівних частках право власності на спадкове майно, визнати недійсним договір купівлі-продажу, укладений між ОСОБА_7 та ОСОБА_5 В подальшому доповнили свої позовні вимоги та просили визнати недійсним договір купівлі-продажу, укладений між ОСОБА_7 та ОСОБА_8
Рішення Броварського міськрайонного суду Київської області від 26 вересня 2011 року, ухвалою апеляційного суду Київської області від 6 грудня 2011 року, позов задоволено.
У касаційній скарзі ОСОБА_10 просить скасувати ухвалені рішення суду першої та апеляційної інстанцій, мотивуючи свою вимогу порушенням судами норм процесуального права й неправильним застосуванням норм матеріального права, та передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Відповідно до ч.1 ст. 203 ЦК України міст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.
Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції, з висновками якого погодився і апеляційний суд, правильно визначив обґрунтованість позовних вимог. Факт належності спірного будинку до спадкового майна спадкодавця ОСОБА_11, наявність заповіту останньої, складеного на користь позивачів та третьої особи по справі, які у визначений законом строк прийняли спадщину, підтверджено доказами по справі. Недійсність спірних договорів дарування та купівлі-продажу не викликає сумніву,
Рішення Броварського міськрайонного суду Київської області від 26 вересня 2011 року та ухвала апеляційного суду Київської області від 6 грудня 2011 року ухвалені з додержанням норм матеріального та процесуального права.
Наведені в касаційній скарзі доводи висновків судів першої та апеляційної інстанцій не спростовують.
Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_10 відхилити, рішення Броварського міськрайонного суду Київської області від 26 вересня 2011 року та ухвалу апеляційного суду Київської області від 6 грудня 2011 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Колегія суддів:
Висоцька В.С.
Савченко В.О.
Фаловська І.М.