Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У х в а л а
іменем україни
11 квітня 2012 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Висоцької В.С., Савченко В.О., Фаловської І.М.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом Прогресивної соціалістичної партії України, ОСОБА_4, ОСОБА_5 до редакції газети «Комуніст», органу Центрального комітету Комуністичної партії України про визнання відомостей неправдивими, захист честі, гідності та ділової репутації, спростування недостовірної інформації за касаційною скаргою ОСОБА_4, ОСОБА_5 в особі представника ОСОБА_6 на рішення апеляційного суду м. Києва від 25 серпня 2010 року,
в с т а н о в и л а:
У травні 2009 року позивачі звернулись до суду з вищезазначеним позовом. В обґрунтування позову зазначали, що відповідачем 8 травня 2009 року в газеті «Комуніст» НОМЕР_1 була опублікована стаття під назвою «С кем вы лидеры ПСПУ?», яка містила недостовірну інформацію, таку що принижує гідність та ділову репутацію позивачів.
Просили суд визнати опубліковану інформацію недостовірною, такою що принижує честь, гідність та їх ділову репутацію, і спростувати її шляхом зобов'язання відповідача надрукувати відповідне спростування у газеті «Комуніст».
Рішенням Шевченківського районного суду м. Києва від 28 грудня 2009 року, позов задоволено частково.
Визнано інформацію, яка була поширена редакцією газети «Комуніст» в засобах масової інформації - газеті «Комуніст» за НОМЕР_1 (1175) від 8 травня 2009 року в статті «С кем Вы, лидеры ПСПУ?» та стосується лідера Прогресивної соціалістичної партії України ОСОБА_4, а саме: « К истерическим воплям «Свободы» о запрете использования 9 Мая красных знамен присоединилось руководство ПСПУ, на всех перекрестках клянущееся в верности социализму и памяти о беспримерном мужестве советских воинов-освободителей. Соответствующее заявление опубликовано 17 апреля на официальном сайте этой партии. Логика авторов заявления проста. И столь же лицемерна. Коммунисты, мол, «протягивают свою символику под видом символов Великой Отечественной войны».
Зобов'язано редакцію газети « Комуніст» спростувати протягом 1 місяця після набрання рішенням суду законної сили поширену в засобах масової інформації - газеті «Комуніст « НОМЕР_1 ( 1175) від 8 травня 2009 року в статті « С кем Вы, лидеры ПСПУ?» інформацію, яка стосується лідера Прогресивної соціалістичної партії України - голови партії ОСОБА_5 шляхом розміщення на тому ж місці шпальти, тим же шрифтом під заголовком «СПРОСТУВАННЯ» наступного змісту: «К истерическим воплям «Свободы» о запрете использования 9 Мая красных знамен присоединилось руководство ПСПУ, на всех перехрестках клянущееся в верности социализму и памяти о беспримерном мужестве советских воинов-освободителей. Соответствующее заявление опубликовано 17 апреля на официальном сайте этой партии. Логика авторов заявления проста. И столь же лицемерна. Коммунисты, мол, «протягивают свою символику под видом символов Великой Отечественной войны». Лидеры ПСПУ пытаются «обосновать» эту ложь ссылками на то, что ... на красных знаменах, под которыми пройдет День Победы в Запорожье, Луганске и в ряде других городов, будут изображены серп и молот, уже почти сто лет олицетворяющие трудящихся в борьбе против угнетателей и вдохновлявшие советских людей на подвиги в 1941-1945 годах. По этому поводу можно сказать только одно: чудовищно, однако вполне закономерно. Руководство ПСПУ оказалось в одном лагере с окровенными фашистами потому, что давно и основательно заражены бациллой антикоммунизма. И эта болезнь, к сожалению, прогрессирует с каждым днем. Коммунистическая партия Украины не сомневается в том, что подавляющее большинство членов ПСПУ осуждает паталогическую ненависть своих лидеров к символам советской эпохи».
В решті позову відмовлено.
Рішенням апеляційного суду м. Києва рішення суду першої інстанції скасовано. Ухвалено нове рішення про відмову у задоволенні позову Прогресивної соціалістичної партії України, ОСОБА_4, ОСОБА_5 до редакції газети «Комуніст», органу Центрального комітету Комуністичної партії України про визнання відомостей неправдивими, захист честі, гідності та ділової репутації, спростування недостовірної інформації.
Позивачі ОСОБА_4, ОСОБА_5 в особі представника ОСОБА_6 звернулися до Верховного Суду України з касаційною скаргою у якій просили скасувати рішення суду апеляційної інстанції та залишити в силі рішення суду першої інстанції, мотивуючи свої вимоги порушенням апеляційним судом норм процесуального права й неправильним застосуванням норм матеріального права.
Ухвалою Верховного Суду України від 17 листопада 2011 року відповідно до п. 2 розділу ХІІІ "Перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (2453-17) справу за зазначеним позовом передано до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.
Касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Встановлено й це вбачається з матеріалів справи, що рішення апеляційного суду м. Києва від 25 серпня 2010 року ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права.
Апеляційний суд, скасовуючи рішення суду першої інстанції, дійшов правильного висновку, що спірний текст є оціночним судженням, який не містить фактичних даних, а лише критику та оцінку дій позивачів в контексті ідеологічних протиріч двох політичних течій, якими є ПСПУ та КПУ.
Наведені в касаційній скарзі доводи висновків суду апеляційної інстанції не спростовують.
Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_4, ОСОБА_5 в особі ОСОБА_6 відхилити.
Рішення апеляційного суду м. Києва від 25 серпня 2010 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Колегія суддів:
Висоцька В.С.
Фаловська І.М.
Савченко В.О.