Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У х в а л а
іменем україни
10 квітня 2012 року м. Київ
( Додатково див. рішення Святошинського районного суду м. Києва (rs15709564) )
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Мартинюка В.І.
суддів: Кадєтової О.В., Остапчука Д.О.,-
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю "Автобудкомплекс-К", відкритого акціонерного товариства Національної акціонерної страхової компанії "Оранта", ОСОБА_2 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди за касаційною скаргою відкритого акціонерного товариства Національної акціонерної страхової компанії "Оранта" на рішення Святошинського районного суду м. Києва від 7 квітня 2011 року та ухвалу апеляційного суду м Києва від 6 грудня 2011 року,
в с т а н о в и л а:
У липні 2010 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Автобудкомплекс-К" (далі - ТОВ "Автобудкомплекс-К"), відкритого акціонерного товариства Національної акціонерної страхової компанії "Оранта" (далі - ВАТ НАСК "Оранта"), ОСОБА_2 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.
Рішенням Святошинського районного суду м. Києва від 7 квітня 2011 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду м Києва від 6 грудня 2011 року, позов ОСОБА_1 задоволено частково. Стягнуто з товариства з обмеженою відповідальністю "Автобудкомплекс-К" на користь ОСОБА_1 моральну шкоду у розмірі 500 грн. Стягнуто з відкритого акціонерного товариства Національної акціонерної страхової компанії "Оранта" на користь ОСОБА_1 матеріальну шкоду в розміні 10 341 грн. 85 коп., витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в розмір 120 грн. та судовий збір у розмірі 104 грн.
У касаційній скарзі ВАТ НАСК "Оранта" просить рішення Святошинського районного суду м. Києва від 7 квітня 2011 року та ухвалу апеляційного суду
м Києва від 6 грудня 2011 року скасувати, мотивуючи свою вимогу порушенням судами норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права, та ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позову
ОСОБА_1 відмовити.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Задовольняючи позов, суд першої інстанції, з яким погодився й апеляційний суд, виходив із того, що автомобіль КАМАЗ був застрахований у ВАТ НАСК "Оранта", яку було залучено до участі у справі в якості відповідача. Оскільки страховою компанією було відшкодовано матеріальну шкоду в розмірі 9 889 грн. 60 коп., при цьому згідно зі звітом фактурою № СФ 0173 від 14 травня 2010 року вартість ремонтних робіт по відновленню автомобіля «Ауді», д.н. НОМЕР_1 складала 20 137 грн., отже невідшкодованими залишились фактичні збитки на відновлення автомобіля, що становлять 10 341 ірн. 85 коп. Договір страхування, укладений між ТОВ «Автобудкомплекс-К» та ВАТ НАСК "Оранта", передбачає ліміт 35 000 грн., а розмір фактичних витрат, понесених відповідачем, не перевищує вказаний ліміт. Виходячи з викладеного, суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про стягнення суми в розмірі 10 341 грн. 85 коп. з ВАТ НАСК "Оранта".
Також, врахувавши, що з вини водія ТОВ "Автобудкомплекс-К" позивачу була завдана моральна шкода, суд обґрунтовано частково задовольнив позовну вимогу про відшкодування моральної шкоди, оцінивши її в розмірі 500 грн.
Наведені в касаційній скарзі доводи висновків судів не спростовують.
Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу відкритого акціонерного товариства Національної акціонерної страхової компанії "Оранта" відхилити.
Рішення Святошинського районного суду м. Києва від 7 квітня 2011 року та ухвалу апеляційного суду м Києва від 6 грудня 2011 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді:
В.І. Мартинюк
О.В. Кадєтова
Д.О. Остапчук