• Орендна плата за земельні ділянки



Який порядок застосування норм спільного листа Держказначейства України та ДПА України від 08.08.2003 р. «Щодо зарахування до бюджету окремих видів платежів» щодо сплати ПДВ з орендної плати за земельні ділянки?

 

Питання земельних відносин регулюються Конституцією України, Земельним кодексом, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами. Земельні відносини — це суспільні відносини щодо володіння, користування i розпорядження землею. Крім цього, Земельним кодексом встановлюються повноваження Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування в галузі земельних відносин.
Розділом третім Земельного кодексу визначено, що права на землю можуть набуватися на умовах власності та користування землею. При цьому набуття права власності на землю здійснюється на підставі придбання землі за договорами купівлі-продажу, дарування, міни або іншими цивільно-правовими угодами (глава 14 Земельного кодексу). Право постійного користування земельною ділянкою — це право володіння i користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку (глава 15 Земельного кодексу), а право оренди земельної ділянки — це засноване на договорі строкове платне володіння, користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності (ст. 93 глави 15 Земельного кодексу).
Водночас принципи побудови системи оподаткування в Україні, податки i збори (обов’язкові платежі) до бюджетів та державних цільових фондів визначено Законом № 1251-XII. Встановлення й скасування податків i зборів (обов’язкових платежів) до бюджетів та державних цільових фондів, а також пільг платникам здійснюються відповідно до цього Закону та інших законів України про оподаткування. Питання справляння, обчислення та перерахування до бюджету ПДВ, перелік операцій, виключених з об’єкта оподаткування та на які встановлено пільговий режим оподаткування цим податком, регулюються Законом № 168/97-ВР.
Згідно з пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР об’єктом оподаткування податком на додану вартість є операції з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України, в тому числі операції з оплати вартості послуг за договорами оренди (лізингу). Поняття терміна «продаж» товарів (робіт, послуг) наведено в п. 1.4 ст. 1 Закону № 168/97-ВР. Під продажем послуг (робіт) розуміються будь-які операції цивільно-правового характеру з надання послуг (результатів робіт), права на користування або розпорядження товарами, в тому числі нематеріальними активами та з надання будь-яких інших, ніж товари, об’єктів власності за компенсацію, а також операції з безоплатного надання послуг (робіт).
Отже, при продажу або розрахунках платежів за передані в оренду земельні ділянки розпорядники таких земельних ділянок нараховують податкові зобов’язання щодо ПДВ відповідно до норм Закону № 168/97-ВР, про що i було зазначено у спільному листі Держказначейства України та ДПА України. Слід зазначити, що до категорії платників ПДВ згідно з п. 1.2 ст. 1 Закону № 168/97-ВР віднесено суб’єктів підприємницької діяльності або інших юридичних осіб, які не є суб’єктами підприємницької діяльності та обов’язки яких щодо нарахування ПДВ настають при досягненні належних обсягів, розмір яких визначено п. 2.1 ст. 2 цього Закону.
Податок на додану вартість додається до ціни продажу i становить 20% бази оподаткування, визначеної ст. 4 Закону № 168/97-ВР (п. 6.1.1 п. 6.1 ст. 6), податкові зобов’язання нараховуються відповідно до правил, встановлених п. 7.3 ст. 7 Закону № 168/97-ВР, а на окремі товари (роботи, послуги) — відповідно до п. 11.11 ст. 11 Закону № 168/97-ВР. Щодо положень пп. 3.2.2 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР, то цим підпунктом виключено з об’єкта оподаткування податком на додану вартість операції з надання орендодавцем (лізингодавцем) майна у користування орендарю (лізингоотримувачу) згідно з умовами договору оперативної оренди або оренди землі, а також повернення такого майна після закінчення дії такого договору, а не оплату вартості послуги за договорами оренди.
Виключення з об’єкта оподаткування чи звільнення від податку на додану вартість операцій з продажу землі, надання права на користування або розпорядження нею, а також операцій з оплати вартості послуг за договорами оренди (лізингу) можливе лише шляхом внесення змін до Закону № 168/97-ВР.
Відповідно до пп. 5.1.17 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР звільнено від податку на додану вартість операції з передачі земельних ділянок, що знаходяться під об’єктами нерухомості, або незабудованої землі у разі, коли така передача дозволена згідно з положеннями Земельного кодексу (наприклад, безоплатна передача громадянам України земель державної та комунальної власності, передача територіальним громадам землі у комунальну власність із державної або навпаки).

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України