• Компенсація вартості орендованого майна



Орендар виявив нестачу орендованого майна та компенсував вартість цього майна орендодавцеві. Який порядок оподаткування податком на додану вартість такої операції?

 

Згідно з п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР об’єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України, в тому числі операції з оплати вартості послуг за договорами оренди (лізингу). При цьому, визначення терміна «продаж» товарів (робіт, послуг) наведено в п. 1.4 ст. 1 цього Закону, яким передбачено i безоплатне надання товарів. Водночас пп. 3.2.2 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР операції з надання орендодавцем (лізингодавцем) майна у користування орендарю (лізингоотримувачу) згідно з умовами договору оперативної оренди (лізингу) не є об’єктом оподаткування. Законами № 334/94-ВР та № 723/97-ВР встановлено, що оперативний лізинг — це господарська операція, яка передбачає відповідно до договору оперативного лізингу (оренди) передання орендарю майна у платне користування на строк, менший строку, за який амортизується 90% вартості об’єкта лізингу. При цьому після закінчення строку договору оперативного лізингу він може бути продовженим або об’єкт лізингу повертається.
Враховуючи вищевикладене, якщо при оперативній оренді буде встановлено факт відчуження орендарем орендованого майна або його нестачу з будь-яких незалежних від орендодавця причин, внаслідок чого майно не може бути повернуто орендодавцеві, така операція з метою оподаткування ПДВ прирівнюється до операції з продажу, оскільки орендодавець втрачає право власності на об’єкт лізингу.

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України