Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
29 вересня 2011 року
м. Київ
( Додатково див. рішення Ворошиловського районного суду м. Донецька (rs15271428) )
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Леванчука А.О., Писаної Т.О., Фаловської І.М.,
розглянувши у попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 до ОСОБА_9, товариства з обмеженою відповідальністю "Завод "Донспецметалпром", товариства з обмеженою відповідальністю "Донбізнесбуд", треті особи: ОСОБА_10, інспекція державного архітектурно-будівельного контролю в Донецькій області, виконавчий комітет Донецької міської ради, про знесення самочинно збудованої прибудови, зобов’язання вчинити певні дії для запобігання порушення права власності, відшкодування моральної шкоди, за касаційною скаргою ОСОБА_4, ОСОБА_6, ОСОБА_5, ОСОБА_7, ОСОБА_8 на рішення Ворошиловського районного суду м. Донецька від 20 квітня 2011 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 18 липня 2011 року,
в с т а н о в и л а:
ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 звернулись до суду із вказаним позовом, посилаючись на те, що відповідач своїми діями, пов’язаними із незаконними будівництвом та переплануванням нежитлового приміщення в будинку, де мешкають вказані особи, створює умови, за яких може бути порушено їх право власності на квартири у цьому будинку.
Рішенням Ворошиловського районного суду м. Донецька від 20 квітня 2011 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Донецької області від 18 липня 2011 року, у задоволенні позову відмовлено.
У касаційній скарзі скаржник порушує питання про скасування рішення Ворошиловського районного суду м. Донецька від 20 квітня 2011 року та ухвали апеляційного суду Донецької області від 18 липня 2011 року, посилаючись на порушення судами норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права.
В наданих до суду запереченнях на касаційну скаргу представник ТОВ "Донбізнесбуд" - Фаренбрух М.А. зазначає, що оскаржувані судові рішення є законними та обґрунтованими, в процесі розгляду справи суди не порушили норми ні матеріального, ні процесуального права, а тому вказані судові рішення слід залишити без змін, а касаційну скаргу – відхилити.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судами першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку про неправильне застосування судами норм матеріального та порушення норм процесуального права, яке призвело або могло призвести до неправильного вирішення справи.
Враховуючи вищевказане, судові рішення ухвалені з додержанням норм матеріального та процесуального права.
Керуючись ст. ст. 332, 337 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_4, ОСОБА_6, ОСОБА_5, ОСОБА_7, ОСОБА_8 відхилити, рішення Ворошиловського районного суду м. Донецька від 20 квітня 2011 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 18 липня 2011 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Колегія суддів:
А.О. Леванчук
Т.О. Писана
І.М. Фаловська