Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
28 вересня 2011 року
м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого: Луспеника Д.Д.
суддів: Гулька Б.І, Диби В.Г.,
Лесько А.О., Хопти С.Ф.,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом комунального підприємства Вінницької міської ради "Вінницяміськтеплоенерго" до ОСОБА_4, ОСОБА_5 про стягнення заборгованості за касаційною скаргою комунального підприємства Вінницької міської ради "Вінницяміськтеплоенерго" на рішення Ленінського районного суду м. Вінниці від 23 листопада 2010 року та ухвалу апеляційного суду Вінницької області від 15 лютого 2011 року,
в с т а н о в и л а:
Комунальне підприємство Вінницької міської ради "Вінницяміськтеплоенерго" звернулося до суду із зазначеним позовом, посилаючись на те, що квартира за адресою: АДРЕСА_1, в якій проживають відповідачі, забезпечується послугами централізованого теплопостачання, які надаються КПВМР "Вінницяміськтеплоенерго". У зв’язку з відмовою відповідачів оплатити спожиті послуги централізованого теплопостачання виникла заборгованість.
Посилаючись на зазначені обставини, позивач просив стягнути солідарно з відповідачів суму боргу за спожиту теплову енергію з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, а всього 7 754 грн. 61 коп.
Рішенням Ленінського районного суду міста Вінниці від 23 листопада 2010 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Вінницької області від 15 лютого 2011 року, у задоволенні позову відмовлено.
У касаційній скарзі КП ВМР "Вінницяміськтеплоенерго", посилаючись на порушення норм матеріального і процесуального права, просить скасувати ухвалені судові рішення та передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції.
Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Відповідно до ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним та обґрунтованим. Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з’ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.
Відмовляючи в позові КП ВМР "Вінницяміськтеплоенерго", суд першої інстанції, з висновком якого погодився суд апеляційної інстанції, виходив із того, що факт відключення квартири відповідачів від мережі теплопостачання було встановлено ухвалою апеляційного суду Вінницької області від 05 липня 2010 року, яка вступила в законну силу, а тому не потребує додаткового доказування. Отже, послуги відповідачам не надавались.
З висновком судів погодитись не можна з таких підстав.
Як вбачається з матеріалів справи, в ухвалі апеляційного суду Вінницької області від 05 липня 2010 року зазначено, що у 2008 році квартира АДРЕСА_1 була від’єднана від теплопостачання (а.с. 17).
Питання відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання регулюється Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630 (630-2005-п) (далі Правила), які з метою захисту прав усіх мешканців багатоквартирних будинків передбачають відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води не окремих квартир багатоквартирного будинку з ініціативи їх власників або наймачів, а відключення цілих багатоквартирних будинків з ініціативи споживачів.
Згідно з п. 26 Правил (630-2005-п) (у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин, з урахуванням змін, внесених постановою Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2007 року № 1268 (1268-2007-п) ) відключення споживачів від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у разі, коли технічна можливість такого відключення передбачена схемою теплопостачання, затвердженою органами місцевого самоврядування відповідно до Закону України "Про теплопостачання" (2633-15) , за умови забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання будинку та вжиття заходів щодо дотримання в суміжних приміщеннях вимог будівельних норм і правил з питань проектування житлових будинків, опалення, вентиляції, кондиціонування, будівельної теплотехніки; державних будівельних норм з питань складу, порядку розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва. А також норм проектування реконструкції та капітального ремонту в частині опалення.
Пунктом 25 Правил (630-2005-п) визначено, що відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.
Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженого наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2005 року № 4 (z1478-05) і зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 09 грудня 2005 року за № 1478/11758 (z1478-05) (у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин, зі змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства від 06 листопада 2007 року № 169 (z1320-07) ), встановлено, що таке відключення відбувається на підставі рішення постійно діючої міжвідомчої комісії, створеної органом місцевого самоврядування або місцевим органом виконавчої влади.
Таким чином, аналіз норм, з точки зору їх дії в часі дає підстави для висновку про те, що на момент виникнення спірних правовідносин були чинними постанова Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630 "Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення" (630-2005-п) у редакції зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2007 року № 1268 (1268-2007-п) і наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2005 року № 4 "Про затвердження Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання" (z1478-05) у редакції зі змінами, внесеними наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 06 листопада 2007 року № 169 (z1320-07) , зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 28 листопада 2007 року № 1320/14587 (z1320-07) .
Проте, в матеріалах справи немає доказів те, що квартира відповідачів була відключена від теплопостачання у передбаченому порядку
Суд першої інстанції в порушення вимог ст. 213 ЦПК України зазначених обставин справи та положень закону не врахував, належної оцінки тому факту, що існує певний порядок для відокремлення від мереж централізованого опалення, не надав та дійшов передчасного висновку про те, що факт від’єднання квартири відповідачів від теплопостачання доведено.
Апеляційний суд, залишаючи рішення суду першої інстанції без змін, на зазначені порушення уваги не звернув.
З огляду на викладене судові рішення не можна визнати законними та обґрунтованими й вони підлягають скасуванню, а справа передачі на новий розгляд до суду першої інстанції.
Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу Комунального підприємства Вінницької міської ради "Вінницяміськтеплоенерго" задовольнити.
Рішення Ленінського районного суду міста Вінниці від 23 листопада 2010 року та ухвалу апеляційного суду Вінницької області від 15 лютого 2011 року скасувати.
Справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий: Д.Д. Луспеник судді: Б.І. Гулько В.Г. Диба А.О. Лесько С.Ф. Хопта