Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
22 вересня 2011 року м. Київ
( Додатково див. рішення Апеляційного суду Дніпропетровської області (rs16320409) )
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Умнової О.В., Ткачука О.С., Савченко В.О.,
розглянувши у попередньому судовому засіданні цивільну справу за позовом ПАТ "Банк "Форум" до ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за кредитним договором, за касаційною скаргою ОСОБА_5 - представника ОСОБА_4 на рішення Апеляційного суду Дніпропетровської області від 2.06.2011 року,-
в с т а н о в и л а:
Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просив стягнути з відповідача та ТОВ ПФГ "Спарта" в солідарному порядку на його користь заборгованість за кредитним договором від 15.05.2007 року у розмірі 3661471 доларів США, що еквівалентно 28914636,49 грн.
Ухвалою Васильківського районного суду Дніпропетровської області від 19.10.2010 року роз’єднано у самостійні провадження позовні вимоги ПАТ "Банк Форум" до ТОВ ПФГ "Спарта" та позовні вимоги ПАТ "Банк Форум" до ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за кредитним договором.
Рішенням Васильківського районного суду Дніпропетровської області від 6.01.2011 року у задоволенні позову ПАТ "Банк Форум" до ОСОБА_4 відмовлено. Вирішено питання про звільнення з-під арешту, накладеного ухвалою місцевого суду від 27.07.2010 року, нерухомого майна, що є предметом іпотеки та належить ТОВ ПФГ "Спарта".
Рішенням Апеляційного суду Дніпропетровської області від 2.06.2011 року апеляційна скарга позивача задоволена, рішення суду першої інстанції скасовано з ухваленням нового про задоволення позову у повному обсязі.
Представник відповідача, не погоджуючись з даним рішенням суду апеляційної інстанції подав касаційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить його скасувати та ухвалити нове рішення про відмову у задоволенні позову.
Дослідивши матеріали цивільної справи №2-35/11, перевіривши доводи касаційної скарги, заперечень на неї, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційну скаргу слід відхилити, оскаржуване рішення залишити без змін, виходячи з наступного.
Згідно ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Колегією суддів встановлено та вбачається з матеріалів справи, що оскаржуване рішення суду апеляційної інстанції ухвалено з дотриманням норм матеріального та процесуального права.
Доводи касаційної скарги не спростовують висновків апеляційного суду, обґрунтовано викладених в мотивувальній частині оскаржуваного рішення.
Обставини справи встановлені судом апеляційної інстанції повно та об’єктивно. Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_5 - представника ОСОБА_4 відхилити, рішення Апеляційного суду Дніпропетровської області від 2.06.2011 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Умнова О.В.
Ткачук О.С.
Савченко В.М.